Składniki:
Chleb, ser pleśniowy, pomidory, oliwki, zioła (np. oregano, bazylia), oliwa z oliwek, sól, pieprz, czosnek.
Jak przyrządzić?
Kromki chleba lekko posmarować oliwą z oliwek i zrumienić w piekarniku. W tym czasie pomidory (ze skórką, nie watro obierać, bo się rozpaćkają) pokroić w kostkę i oprószyć większą niż zwykle ilością soli, żeby puściły sok. Następnie należy go wylać i lekko przepłukać pomidory bieżącą wodą. Włożyć z powrotem do miski, dodać trochę czosnku, ziół, oliwy z oliwek, pieprzu i odstawić (nie solić więcej). Wyjąć z piekarnika zrumienione i chrupkie grzanki, umieścić na nich 1-2 (ile chcemy) plasterki sera pleśniowego i jeszcze na chwilę włożyć do piekarnika, by się podtopił. Na koniec wyjąć grzanki z serem z piekarnika, położyć na talerzu, na wierzchu każdej ułożyć tyle pomidorów, na ile mamy ochotę, i podawać :)
Uwagi:
Najlepiej podawać zaraz po przyrządzeniu, gdy są jeszcze ciepłe, później grzanka może nasiąknąć pomidorami i nie będzie już tak zachęcająca jak na początku. Polecam!
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | szekiel |