Bigos staropolski - Przepis

Przepis kulinarny
Bigos staropolski Zobacz 9 zdjęć

Bigos smakuje najlepiej, jeśli jest przygotowany kilka dni wcześniej, a następnie codziennie podgrzewany. W tym tkwi tajemnica jego smaku, a także w dobrym gatunku mięsa, idealnie zakwaszonej kapuście oraz w przyprawach. By przedłużyć jego przydatność do spożycia, można go przełożyć do gorących słoików i szczelnie zamknąć. A następnie przechowywać w spiżarni lub piwnicy.

Składniki:

75 dag świeżej kapusty,
75 dag kwaszonej kapusty,
50 dag kiełbasy zwyczajnej,
50 dag szynki wieprzowej,
5 dag suszonych grzybów,
1 cebula,
10 dag powideł śliwkowych,
kilka ziaren ziela angielskiego,
kilka ziaren jałowca,
3 listki laurowe,
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina,
sól,
kilka ziaren pieprzu,
ewentualnie gałązka lawendy.

Jak przyrządzić?

Namoczyć grzyby – najlepiej na noc lub na godzinę przed gotowaniem.

Wieprzowinę umyć, osuszyć i obsmażyć na patelni.

Następnie natrzeć przyprawami, ale nie solą.

Odstawić na godzinę do lodówki.

Po upływie tego czasu ułożyć w rondlu i podlać odrobiną wody.

Do duszonego mięsa dodać pokrojoną w plastry cebulę.

Całość dusić około 45 minut pod przykryciem.

Kiszoną kapustę można przelać wodą, jeśli jest za kwaśna i pokroić, jeśli jest za długa.

Następnie zalać ją wodą, w której moczyły się grzyby i dusić pod przykryciem razem z grzybami.

Poszatkować świeżą kapustę.

Posolić i pozostawić na kwadrans, by puściła sok i zmiękła.

Po upływie tego czasu dodać do duszonej wołowiny i dusić razem jeszcze pół godziny.

Kiełbasę pokroić w półplasterki lub ćwiartki.

Dodać ją do kiszonej kapusty i grzybów.

Dusić kwadrans.

Z rondelka wyjąć wieprzowinę i pokroić na niewielkie kawałki.

Dodać ją do kiszonej kapusty.

Połączyć obie kapusty, dodać przyprawy.

Pokroić grzyby i też przełożyć do rondla z kapustami.

Dodać powidła.

Całość wymieszać.

Zmniejszyć ogień i dusić około godzinę, od czasu do czasu mieszając, żeby bigos się nie przypalił.

Zdjąć z ognia, wlać wino i podgrzać przez chwilę.

Jak podawać?

Podawać z kromkami chleba lub bułką.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania180 min.
Trudnośćwymagający
Porcje7
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt33 zł

Bigos staropolski: Podobne przepisy

Bigos staropolski: wypróbuj również

Ukłon w stronę tradycji – bigos po staropolsku

... , aby dopasować go do kulinarnych potrzeb naszego podniebienia. Wśród całego wachlarza typów przyrządzania bigosu, dziś proponujemy bigos po staropolsku. ...     Na pewno każdy z nas ma jakiś swój wypróbowany przepis na bigos. Tą tradycyjnę ...

dawno temu

Przepis na bigos - bardzo szybki

... Masz ochotę na danie z kapusty, ale obawiasz się, że jego przygotowanie zajmie ci bardzo dużo czasu. Twoje obawy są niepotrzebne. Przepis na bigos wcale nie jest tak skomplikowany, jakby się mogło wydawać, przynajmniej nie na taki bigos. Sama ...

dawno temu

Piernik staropolski

... to jednak nastąpi, dobrze jest wypróbować przepisy na najbardziej znane staropolskie potrawy. Jedną z nich jest pyszny piernik, który warto robić nie tylko na święta. ... to jednak nastąpi, dobrze jest wypróbować przepisy na najbardziej znane ...

dawno temu

Przepis na żurek staropolski

... Żurek staropolski to danie, które uwielbiamy od stuleci. Doskonale smakuje w chłodne, mgliste dni, kiedy jedzenie to jedyna czynność, na jaką mamy ochotę. Zupa jest pożywna, a gotując ją stworzysz niepowtarzalny nastrój domowego ciepła i ...

dawno temu

Karp w sosie staropolskim - nie tylko na Wigilię

... . Ale możesz przyrządzisz go nieco inaczej niż zwykle. Co powiesz na karpia w sosie staropolskim? Jest pyszny, sama spróbuj. ... . Ale możesz przyrządzisz go nieco inaczej niż zwykle. Co powiesz na karpia w sosie staropolskim? Jest pyszny, sama ...

dawno temu

Jak zrobić bigos, pyszny bigos?

... Nadszedł weekend. W końcu masz czas, by ugotować sobie i bliskim pyszny obiad. Nie masz pojęcia co dzisiaj zrobić? A może doskonały bigos? Smaczna kapusta świeża i kiszona, kiełbasa, cebula, czerwone ... pyszny bigos, musisz dodać posiekaną ...

dawno temu

Gąska na staropolskim stole

... Gęsina była bardzo cenionym mięsem na staropolskim stole, przyrządzano ją na wiele sposobów nie tylko z okazji dnia świętego Marcina, ale również na święta i biesiady. Gęsi były powszechnie hodowane ... z gęsi, krupnik na gęsinie, czy przejęte z ...

dawno temu

Moda na staropolskie imiona

... Dzisiaj już nazywanie dzieci po prostu Ania, Magda jest niemodne. W przedszkolach królują Stasie, Jaśki, Felki, Marysie i Zosie. Trwa moda na staropolskie imiona. Nie ma w niej nic złego. Najważniejsze jest, żeby nie przesadzić i pamiętać, że ...

dawno temu

Sernik z brzoskwiniami

... . Poza tym tradycyjne potrawy opierają się na lokalnych produktach i nie znają bogactwa składników, po jakie możemy dziś swobodnie sięgać. Dodatkowo czas niezbędny do przyrządzenia staropolskiego bigosu ...

dawno temu

Pyszne placki ziemniaczane

... . Są potrawą smaczną, zdrową i stwarzającą spore pole do popisu w kwestii eksperymentowania ze składnikami i dodatkami. To sztandarowe danie kuchni staropolskiej, dlatego wiedza jak je wykonać jest niemal obowiązkowa! ... . Są potrawą smaczną, ...

dawno temu

Galuski, knedle, kluseczki – tradycja w zupie

...   Szlachetne Damy, Panowie Szlachta, wszystkiego dobrego na świętego Marcina. Niech Wam się darzy, a Wasze sława i bogactwo niech nigdy nie przeminą. Tymi oto słowy chciałem oddać hołd staropolskiej ... Szlachetne Damy, Panowie Szlachta, ...

dawno temu

Suszone grzyby

... niż spacer po lesie i zbieranie jego darów, którego wspomnieniem może być gotowanie suszonych grzybów zimą i dodawanie ich do świątecznego bigosu? ... niż spacer po lesie i zbieranie jego darów, którego wspomnieniem może być gotowanie suszonych ...

dawno temu

Kapusta - zdrowie na talerzu

... , zwłaszcza pod koniec zimy, kiedy pozostaje jednym z ostatnich naturalnych źródeł witamin. Istnieje tak wiele odmian kapusty, że nie powinnaś mieć problemu z wymyśleniem potrawy. Zamiast zamieniać kapustę w bigos, pokuś się o coś egzotycznego. ...

dawno temu

Ryba w kilku wyjątkowo smacznych odsłonach

... W Polsce dania z ryb przyrządzane były od najdawniejszych czasów. W staropolskich domach podawano ryby w różnoraki sposób, a potrawy cechowały się wyjątkową pomysłowością kucharzy, którzy je ...

dawno temu

Święta inaczej

... Wiele osób ceni sobie tradycyjny, staropolski klimat świąt Bożego Narodzenia. Z licznie przybyłą rodziną, karpiem, makowcem, kolędami, choinką... Są jednak kobiety, których nie pociąga ... tam działających. Także święta trwają tu jakby dłużej. ...

dawno temu

Liść laurowy

... Liść laurowy to chyba jedna z najbardziej popularnych przypraw, jakie stosuje się na całym świecie. Możemy znaleźć ją w pysznej i kolorowej pomidorówce, świątecznym bigosie czy w dopiero zebranych ... wyrazistości i charakteru. Jakie jest ...

dawno temu

Kitfo - potrawa ślubna z Etiopii

... W Polsce, na tradycyjnym weselu nie może zabraknąć rosołu oraz bigosu. I choć nowoczesne uroczystości ślubne stawiają na wykwintne i nie mające nic wspólnego z kuchnią polską dania ...

dawno temu

Powiązane Tematy