Bigos staropolski - Przepis

Przepis kulinarny
Bigos staropolski Zobacz 9 zdjęć

Bigos smakuje najlepiej, jeśli jest przygotowany kilka dni wcześniej, a następnie codziennie podgrzewany. W tym tkwi tajemnica jego smaku, a także w dobrym gatunku mięsa, idealnie zakwaszonej kapuście oraz w przyprawach. By przedłużyć jego przydatność do spożycia, można go przełożyć do gorących słoików i szczelnie zamknąć. A następnie przechowywać w spiżarni lub piwnicy.

Składniki:

75 dag świeżej kapusty,
75 dag kwaszonej kapusty,
50 dag kiełbasy zwyczajnej,
50 dag szynki wieprzowej,
5 dag suszonych grzybów,
1 cebula,
10 dag powideł śliwkowych,
kilka ziaren ziela angielskiego,
kilka ziaren jałowca,
3 listki laurowe,
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina,
sól,
kilka ziaren pieprzu,
ewentualnie gałązka lawendy.

Jak przyrządzić?

Namoczyć grzyby – najlepiej na noc lub na godzinę przed gotowaniem.

Wieprzowinę umyć, osuszyć i obsmażyć na patelni.

Następnie natrzeć przyprawami, ale nie solą.

Odstawić na godzinę do lodówki.

Po upływie tego czasu ułożyć w rondlu i podlać odrobiną wody.

Do duszonego mięsa dodać pokrojoną w plastry cebulę.

Całość dusić około 45 minut pod przykryciem.

Kiszoną kapustę można przelać wodą, jeśli jest za kwaśna i pokroić, jeśli jest za długa.

Następnie zalać ją wodą, w której moczyły się grzyby i dusić pod przykryciem razem z grzybami.

Poszatkować świeżą kapustę.

Posolić i pozostawić na kwadrans, by puściła sok i zmiękła.

Po upływie tego czasu dodać do duszonej wołowiny i dusić razem jeszcze pół godziny.

Kiełbasę pokroić w półplasterki lub ćwiartki.

Dodać ją do kiszonej kapusty i grzybów.

Dusić kwadrans.

Z rondelka wyjąć wieprzowinę i pokroić na niewielkie kawałki.

Dodać ją do kiszonej kapusty.

Połączyć obie kapusty, dodać przyprawy.

Pokroić grzyby i też przełożyć do rondla z kapustami.

Dodać powidła.

Całość wymieszać.

Zmniejszyć ogień i dusić około godzinę, od czasu do czasu mieszając, żeby bigos się nie przypalił.

Zdjąć z ognia, wlać wino i podgrzać przez chwilę.

Jak podawać?

Podawać z kromkami chleba lub bułką.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania180 min.
Trudnośćwymagający
Porcje7
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt33 zł

Bigos staropolski: Podobne przepisy

Bigos staropolski: wypróbuj również

Powiązane Tematy