Bigos smakuje najlepiej, jeśli jest przygotowany kilka dni wcześniej, a następnie codziennie podgrzewany. W tym tkwi tajemnica jego smaku, a także w dobrym gatunku mięsa, idealnie zakwaszonej kapuście oraz w przyprawach. By przedłużyć jego przydatność do spożycia, można go przełożyć do gorących słoików i szczelnie zamknąć. A następnie przechowywać w spiżarni lub piwnicy.
Składniki:
75 dag świeżej kapusty,
75 dag kwaszonej kapusty,
50 dag kiełbasy zwyczajnej,
50 dag szynki wieprzowej,
5 dag suszonych grzybów,
1 cebula,
10 dag powideł śliwkowych,
kilka ziaren ziela angielskiego,
kilka ziaren jałowca,
3 listki laurowe,
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina,
sól,
kilka ziaren pieprzu,
ewentualnie gałązka lawendy.
Jak przyrządzić?
Namoczyć grzyby – najlepiej na noc lub na godzinę przed gotowaniem.
Wieprzowinę umyć, osuszyć i obsmażyć na patelni.
Następnie natrzeć przyprawami, ale nie solą.
Odstawić na godzinę do lodówki.
Po upływie tego czasu ułożyć w rondlu i podlać odrobiną wody.
Do duszonego mięsa dodać pokrojoną w plastry cebulę.
Całość dusić około 45 minut pod przykryciem.
Kiszoną kapustę można przelać wodą, jeśli jest za kwaśna i pokroić, jeśli jest za długa.
Następnie zalać ją wodą, w której moczyły się grzyby i dusić pod przykryciem razem z grzybami.
Poszatkować świeżą kapustę.
Posolić i pozostawić na kwadrans, by puściła sok i zmiękła.
Po upływie tego czasu dodać do duszonej wołowiny i dusić razem jeszcze pół godziny.
Kiełbasę pokroić w półplasterki lub ćwiartki.
Dodać ją do kiszonej kapusty i grzybów.
Dusić kwadrans.
Z rondelka wyjąć wieprzowinę i pokroić na niewielkie kawałki.
Dodać ją do kiszonej kapusty.
Połączyć obie kapusty, dodać przyprawy.
Pokroić grzyby i też przełożyć do rondla z kapustami.
Dodać powidła.
Całość wymieszać.
Zmniejszyć ogień i dusić około godzinę, od czasu do czasu mieszając, żeby bigos się nie przypalił.
Zdjąć z ognia, wlać wino i podgrzać przez chwilę.
Jak podawać?
Podawać z kromkami chleba lub bułką.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 7 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 33 zł |