Składniki:
1 mała główka sałaty, 2 lub 3 pomidory, 1 lub 2 ogórki, 1 mały pęczek szczypioru, zielone oliwki bez pestek (parę), papryka ze słoiczka konserwowa. Sos: majonez (7 dużych łyżek), śmietana 18% (200 g), przyprawy: sól, pieprz, chili.
Jak przyrządzić?
Wszystkie warzywa umyć dokładnie. Pomidory, paprykę, ogórki pokroić w kostkę. Oliwki przeciąć na pół. Sałatę "porwać", szczypior drobno posiekać. Wszystko wrzucić do miski. Majonez i śmietanę wymieszać w osobnej miseczce, polać warzywa i doprawić przyprawami do smaku.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Tuśka |