Składniki:
Fasolka szparagowa zielona, ale może też być biała, boczek wędzony - cienkie i najlepiej w miarę szerokie plastry, papryka czerwona słodka w proszku, oliwa z oliwek, ale może też być inna dostępna pod ręką.
Jak przyrządzić?
Fasolki przycinamy na końcach, a następnie wkładamy do osolonej wody dosłownie na kilka min. Nie mogą być rozgotowane, tylko zblanszowane, najlepiej lekko twarde. Po wystudzeniu fasolki układamy w tzw. wiązki (nie za grube), owijając je przez środek plastrami boczku po jednym na każdą wiązkę, końce fasolek mają wystawać. Tak przygotowane wiązki układamy na blaszkę końcem zawinięcia boczku w str. blachy. Skrapiamy je oliwą, posypujemy lekko papryką i zapiekamy do momentu zrumienienia się boczku.
Potrzebne przybory:
nóż, garnek, blaszka, piekarnik
Jak podawać?
Najlepiej moim zdaniem wyglądają na półmisku, ale myślę, że każdy znajdzie jakiś efektowny sposób na podanie. Podawać najlepiej na ciepło, ale świetnie smakuje też na zimno z dodatkiem sosu czosnkowego.
Uwagi:
Ilość składników w zależności od liczby chętnych do jedzenia, wyjdzie w "praniu". Jest to potrawa bardzo prosta, ale zapewniam, że smaczna i efektowna. Życzę wszystkim smacznego!
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Tomek |