Fasolkowe wiązki

Przepis kulinarny

Składniki:

Fasolka szparagowa zielona, ale może też być biała, boczek wędzony - cienkie i najlepiej w miarę szerokie plastry, papryka czerwona słodka w proszku, oliwa z oliwek, ale może też być inna dostępna pod ręką.

Jak przyrządzić?

Fasolki przycinamy na końcach, a następnie wkładamy do osolonej wody dosłownie na kilka min. Nie mogą być rozgotowane, tylko zblanszowane, najlepiej lekko twarde. Po wystudzeniu fasolki układamy w tzw. wiązki (nie za grube), owijając je przez środek plastrami boczku po jednym na każdą wiązkę, końce fasolek mają wystawać. Tak przygotowane wiązki układamy na blaszkę końcem zawinięcia boczku w str. blachy. Skrapiamy je oliwą, posypujemy lekko papryką i zapiekamy do momentu zrumienienia się boczku.

Potrzebne przybory:

nóż, garnek, blaszka, piekarnik

Jak podawać?

Najlepiej moim zdaniem wyglądają na półmisku, ale myślę, że każdy znajdzie jakiś efektowny sposób na podanie. Podawać najlepiej na ciepło, ale świetnie smakuje też na zimno z dodatkiem sosu czosnkowego.

Uwagi:

Ilość składników w zależności od liczby chętnych do jedzenia, wyjdzie w "praniu". Jest to potrawa bardzo prosta, ale zapewniam, że smaczna i efektowna. Życzę wszystkim smacznego!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt20 zł
AutorTomek

Fasolkowe wiązki: Podobne przepisy

Fasolkowe wiązki: wypróbuj również

Powiązane Tematy