Składniki:
Na ciasto pierogowe: mąka, woda. Farsz: kasza gryczana, boczek wędzony, grzyby suszone, cebula, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Z wody i mąki robimy ciasto pierogowe. Kaszę gryczaną gotujemy. Boczek kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na chrupko. Dodajemy do niego cebulę i namoczone grzyby, przesmażamy, tak aby cebula była miękka. Do kaszy dodajemy boczek z cebulą i grzybami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można dodać innych przypraw wg uznania, np. majeranku. Robimy pierogi i napełniamy farszem. Gotujemy i podajemy polanę oliwą.
Uwagi:
Zamiast grzybów można dodać mączkę grzybową. Ja robię ją z wysuszonych trzonów grzybów. Farsz musi mieć zdecydowany smak. Warto dodać do niego parę kropli sosu sojowego. Podawać też można polane stopionym boczkiem z cebulą, ale to zależy od upodobania. Pyszne są też odsmażane. Smak tych pierogów jest taki, że mało kto wierzy, iż są z kaszy gryczanej.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | rena |