Składniki:
30-40 dag świeżych, zielonych ogórków, pęczek zielonego kopru lub sporo suszonego - tak ze dwie garście, kostka rosołowa, trójkącik serka topionego, łyżeczka mąki ziemniaczanej, woda, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Do 2 l wody dodajemy kostkę rosołową, zmiksowane ogórki (ogórków nie obieramy), serek topiony, mąkę ziemniaczaną. Gotujemy ok. 10 min od momentu zawrzenia na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy drobno posiekany koperek. Jeżeli używamy suszonego kopru, dodajemy go od razu z pozostałymi składnikami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem - dosyć dużo pieprzu, zupa ma mieć zdecydowany smak.
Jak podawać?
Zupę możemy doprawić 1-2 łyżkami słodkiej śmietany.Podajemy z grzankami z chleba lub z "utłuczonymi" ziemniakami. Zupa jest sycąca.
Uwagi:
Możemy wykorzystać do zupy wyrośnięte ogórki.Ogórki można też zmielić lub utrzeć drobno na tarce, ale zmiksowane są najlepsze - takie aksamitne.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | niska |
Autor | rena |