Składniki:
Ciasto: 1 kostka margaryny, 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 3 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa serowa: 1 kg tłustego sera białego, 1 szklanka cukru, 6 jaj, pół kostki margaryny, 1 opakowanie budyniu śmietankowego. Na wierzch: puszka brzoskwiń, 3 białka, łyżka cukru.
Jak przyrządzić?
Mąkę przesiać, posiekać z margaryną, dodać żółtka, cukier i proszek. Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Jedną zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 2 godz. Pozostałym ciastem wylepić tortownicę posmarowaną margaryną. Margarynę utrzeć z cukrem i dodawać stopniowo żółtka. Następnie porcjami dodawać ser. Wsypać budyń i wymieszać. Na końcu ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę. Przełożyć do tortownicy. Pokrojone w plastry brzoskwinie rozłożyć na warstwie serowej. Ubić białka z cukrem na pianę i przełożyć na brzoskwinie. Zmrożone ciasto zetrzeć i równomiernie posypać wierzch ciasta. Włożyć do jeszcze nierozgrzanego piekarnika (piec w 160 st.) na godzinę. Jest naprawdę pyszny:)
Uwagi:
Jeśli wybiera się ser zwykły (nie z pojemnika), należy go oczywiście przemielić 2 razy. Wg mnie najlepiej jednak nadaje się gotowy ser zmielony - z Włoszczowa bodajże.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | anka |