Sierpniowe przysmaki - brzoskwinie i morele

Brzoskwinie i morele z importu są dostępne w naszych sklepach przez cały rok. Jednak najlepszy smak i niepowtarzalny aromat mają te owoce podczas wakacyjnych miesięcy, szczególnie gdy pochodzą z polskich sadów. Wtedy możemy liczyć na to, że czas ich transportu i przechowywania jest bardzo krótki, więc trafiają na nasze stoły naprawdę świeże.
Jolanta Martin

Brzoskwinie uprawiane są od ponad 4000 lat. Pochodzą z Dalekiego Wschodu, a za ich ojczyznę uważa się przede wszystkim Chiny. W Europie uprawę tych owoców zapoczątkowali Rzymianie w I wieku naszej ery. Potem uprawa brzoskwiń rozszerzyła się najpierw na kraje Europy Południowej, a później dalej na północ kontynentu. W Polsce uprawę brzoskwiń rozpoczęto około VIII wieku. Obecnie największymi eksporterami tych owoców są Włochy, Francja, Hiszpania, Grecja, a także kraje Ameryki Południowej, Australia, Chiny i Kalifornia (USA). W Polsce najlepsze warunki dla uprawy brzoskwiń są w południowych i zachodnich regionach kraju.

Brzoskwinie należą do owoców o bardzo dużych walorach żywieniowych. Przede wszystkim są cennym źródłem beta-karotenu, pomarańczowego barwnika roślinnego, który jest prowitaminą (prekursorem) witaminy A. Oznacza to, że w zależności od potrzeb organizmu może zostać przekształcony w wątrobie w witaminę A. Obok witamin C i E beta-karoten należy do najsilniejszych antyutleniaczy, stanowiących ochronę organizmu przed działaniem wolnych rodników. W związku z tym chroni przed rozwojem chorób układu krążenia, opóźnia proces starzenia i zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów. Beta-karoten gromadzi się w skórze, nadając jej ładny, lekko opalony odcień, i wykazuje działanie ochronne przeciw promieniowaniu UV. Brzoskwinie zawierają również witaminy z grupy B (najwięcej B1, B2 i PP) oraz niewielkie ilości witaminy C. Są także bogate w składniki mineralne, przede wszystkim żelazo, magnez i wapń.

Brzoskwinie są owocami łatwo strawnymi i przyswajalnymi. Mają działanie zasadotwórcze i moczopędne, więc polecane są chorym na reumatyzm i schorzenia układu moczowego. Zawierają około 40 kcal w 100 g, więc są niskokaloryczne, a dodatkowo sycące ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego. Dlatego też z powodzeniem można polecać je osobom dbającym o linię. Jako bardzo dobre źródło błonnika mogą działać skutecznie przy uporczywych zaparciach i przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.

Morele pochodzą z Azji Centralnej i Wschodniej. W Chinach uprawiane są już od ponad 3000 lat, a do Europy dotarły dopiero na początku ery chrześcijańskiej. Największymi producentami moreli są Włochy, Hiszpania, Grecja, Francja, Izrael i Kalifornia. W Polsce ich uprawa udaje się najlepiej w południowej części kraju, choć niestety często zdarza się, że są one niszczone przez wiosenne przymrozki.

Morele, nie tak okazałe jak ich „kuzynki” brzoskwinie, są jednak od nich znacznie bogatsze w składniki odżywcze. Przede wszystkim mają prawie czterokrotnie wyższą zawartość beta-karotenu i stanowią jedno z najlepszych źródeł tego składnika. Zawierają również likopen, inny bardzo silny antyutleniacz, któremu przypisuje się wyjątkowo skuteczne działanie przeciwnowotworowe. Są dobrym źródłem żelaza, wapnia, fosforu i potasu. Znajdziemy w nich także witaminy z grupy B oraz witaminę C. Ze względu na dużą zawartość żelaza i witamin ułatwiających jego wchłanianie morele są często zalecane w diecie osób z niedokrwistością.

Morele mają większą zawartość cukru niż brzoskwinie, z czego wynika ich nieco wyższa wartość kaloryczna (ok. 50 kcal w 100 g). Owoce te, ponieważ są niezwykle odżywcze, zaleca się szczególnie osobom zmęczonym, osłabionym, rekonwalescentom i kobietom w ciąży.

Świeże brzoskwinie i morele bardzo służą naszej urodzie. Zawarty w nich zestaw witamin i soli mineralnych wpływa bardzo korzystnie na kondycję skóry i włosów. Dodatkowo można wykorzystywać te owoce jako naturalny kosmetyk, sporządzając z nich maseczkę. Obrane ze skórki owoce wystarczy lekko rozgnieść, taką papkę nałożyć na twarz i zmyć po około 20 minutach. Maseczka polecana jest szczególnie dla suchej skóry, ponieważ działa odżywczo, dodatkowo poprawiając koloryt cery. Nie jest wskazana przy cerze alergicznej i wrażliwej.

Wybrane dla Ciebie
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Diety cud nie działają. Działa…
Diety cud nie działają. Działa…
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥