Składniki:
50 dag fileta z kurczaka, 20 dag szpinaku, cebula, 30 ml oliwy z oliwek (może być olej), ząbek czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa (niekoniecznie).
Jak przyrządzić?
Filet obrać z błon, umyć i osuszyć. Cebulę pokroić, zeszklić na oliwie, dodać szpinak, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem (czosnek dowolnie kroimy lub rozgniatamy). Dusić przez chwilę i odstawić do schłodzenia. Filet rozbić, posypać solą i pieprzem, rozsmarować farsz ze szpinaku, zrolować i zawinąć w folię aluminiową. Piec w temp. 170 st. C przez 15-20 min w zależności od grubości rolady.
Potrzebne przybory:
tłuczek, patelnia, folia aluminiowa
Jak podawać?
Podajemy z duszonymi warzywami np. cukinią, pomidorem, polecam również udekorowanie talerza świeżymi ziołami, np. bazylią, która pasuje do pomidorów. Polecam podawać z pieczonymi talarkami ziemniaków bądź z frytkami.
Uwagi:
Kiedy będziemy ubijać jakiekolwiek mięso, polecam położyć na nim zwykły woreczek śniadaniowy i nastepnie tłuc mięso.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | 300 kcal |
Autor | Pomalanca |