Składniki:
Świeże lub mrożone brokuły, dwa średnie ziemniaki, seler, por, cebula, lubczyk lub pietruszka, masło, vegeta, maggi, pieprz.
Jak przyrządzić?
Do garnka należy włożyć różyczki brokułów, ziemniaki pokrojone w kostkę, seler, por, pokrojoną cebulę i lubczyk lub pietruszkę (można wsypać całą garść, bo nadają i smak, i kolor). Warzywa zalać wodą, dodać dużą łyżkę masła, w trakcie gotowania przyprawić vegetą i maggi do smaku. Zupę najlepiej gotować około 20-25 min, warzywa można nawet lekko rozgotować. Po ugotowaniu należy wszystko zmiksować, najlepiej w blenderze, doprawić pieprzem.
Jak podawać?
Zupa dobrze smakuje z dodatkiem śmietanki jogurtowej albo słodkiej i z grzankami upieczonymi na maśle.
Uwagi:
Nie podałam dokładnych proporcji, bo tę zupę zawsze robię "na oko". Poza brokułami, ziemniakami i zieleniną nie trzeba dodawać żadnych warzyw, ale seler czy cebula podkreślają smak zupy. Jeśli ktoś lubi zupy bardzo gęste, może zwiększyć ilość ziemniaków.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | lisek |