Składniki:
Ciasto: 150 g mąki pszennej, żółtko, cukier puder, miód, 100 g masła. Dodatkowo: budyń bananowy, dżem wiśniowy niskosłodzony.
Jak przyrządzić?
Pieczemy spód do tarty - wszystkie składniki mieszamy w misce do powstania ciasta, umieszczamy ciasto w formie iwkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Wyjmujemy ciasto i pozostawiamy do ostygnięcia. Spód ciasta smarujemy dżemem wiśniowym. Gotujemy budyń. Ciepły budyń wylewamy na dżem. Dekorujemy ciasto według uznania. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Potrzebne przybory:
miska, piekarnik, garnek, łyżka
Uwagi:
Na początku pieczenia radzę położyć groch lub fasolę na spód ciasta, aby się zbyt nie podniosło, później można groch zabrać. Aby ciasto się nie rozpadło, radzę nie wyjmować go z formy aż do wystygnięcia budyniu.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 100 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 1 duża forma |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Katana |