Składniki:
Składniki na placek kakaowy:
- 7 jaj,
- 2 łyżki kakao,
- 1 szklanka cukru kryształu,
- 5 łyżek mąki,v- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Skaładniki na placek nugatowy:
- 5 białek,
- 15 dkg cukru pudru,
- 25 dkg drobno posiekanych orzechów lub migdałów,
- 1/3 szklanki bułki tartej,
- 1 łyżka miodu.
Składniki na krem:
- 5 żółtek,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1/2l mleka,
- cukier waniliowy,
- 1 ½ kostki masła,
- 4 łyżki kakao,
- 50 ml spirytusu.
Składnik do przelożenia:
- wiśnie drylowane (duży słoik). Najlepiej przez siebie robionych.
Jak przyrządzić?
Przystępujemy do przygotowania placka kakaowego. 1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, potem żółtka.
2. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać.
3. Piec w temp. 160 – 180 stopni około 30 – 40 minut.
4. Po ostygnięciu biszkopt przekroić na dwie części.
Następnie robimy placek nugatowy:
1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier.
2. Dodać pozostałe składniki i lekko wymieszać.
3. Piec w temp. 160 – 180 stopni przez około 30 minut.
Przygotowujemy krem:
1. Ubić żółtka z cukrem, dodać mąkę i zalać gotującym się mlekiem. Ugotować budyń i przestudzić.
2. Do kakao dodać tyle gorącej wody, by powstała gęsta masa.
3. Masło utrzeć, dodając wystudzony budyń, spirytus i masę kakaową.
Gdy już wszystko jest przystepujemy do przekladania.
Placek kakaowy – krem – wiśnie – krem- placek nugatowy – krem – wiśnie – krem- placek kakaowy. Na końcu może być polewa czekoladowa.
Potrzebne przybory:
Blaszka o formacie 27/39 (prostokątna), mikser,długi nóz do przekrojenia placka na pół.
Jak podawać?
Podawać pokrojone w niewielkie kawałki (gdyż jest słodkie) do kawy.
Smacznego:)
Uwagi:
Orzechy nalezy drobniutko posiekac, wtedy ciasto bedzie lepsze.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 100 min. |
Trudność | średni |
Autor | nandra |