Składniki:
- 1 słoik śledzi marynowanych (platy, koniecznie marynowane, nie slone!!!),
- 2 jajka,
- smietana,
- cukier,
- pieprz,
- sol,
- cebula.
Jak przyrządzić?
Sledzie pokroic w paseczki, cebule w kostke. Jajka ugotowac na twardo. Sledzie i cebule posypac 2-3 lyzkami cukru, dodac sol, pieprz, wstawic do lodowki na 2 godziny. Jajka pokroic w kostke. Po 2 godzinach dodac do sledzi razem ze smietana. Smacznego!
Jak podawać?
Mozna jesc z chlebem, mozna z ugotowanymi ziemniakami.
Uwagi:
Uwaga! Jesli zdejmie sie skorke ze sledzi, moga one sie rozpasc i zrobi sie z tego mamalyga. Wystarczy wiec zdjac tylko te gorna czesc z pletwami przy kregoslupie :-)
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Daga |