Składniki:
- golonka (ilość w zależności od potrzeb),
- cebula (2-3 duże),
- sól,
- łyżka musztardy (najlepsza dijon, bo ostra),
- puszka piwa,
- zioła prowansalskie.
Jak przyrządzić?
Umytą golonkę solimy następnie nacieramy ziołami prowansalskimi, układamy w naczyniu i obkładamy cebulą po czym zalewamy piwem połączonym z musztardą. Tak przygotowae mięso wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia zlewamy część piwa, wkładamy mięso do piekarnika i pieczemy od 2 do 3 godzin, w zależności od wielkości golonek, co jakiś czas podlewając piwem, które wcześniej zlaliśmy.
Jak podawać?
Najlepiej podawać z ziemniakami i surówką z buraczków.
Uwagi:
Początkowo pieczemy w otwartym naczyniu,pół godziny przed końcem pieczenia naczynie przykrywamy.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Iwonna |