Przepis na ciasto bananowe - bez glutenu
PATRYCJA • dawno temuCiasto bananowe to kolejny przepis dla dzieci uczulonych na gluten. Jest pyszne i słodkie, dlatego nie obawiaj się, że pozostali domownicy nie będą chcieli go zjeść. Przepis poniżej.
Składniki:
- ½ kostki masła,
- ½ szklanki cukru,
- jajko,
- 2 szklanki mąki bezglutenowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu),
- 3 dojrzałe banany,
- garść rodzynek.
Sposób przyrządzenia
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Wbij jajko i zmiksuj całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy przesiewaj stopniowo (ciągle miksując) mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj rozgniecione banany. Zmiksuj. Rodzynki obtocz w mące bezglutenowej i dodaj do ciasta. Wymieszaj. Przełóż ciasto do blachy wyścielonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni ponad godzinę. Sprawdzaj patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze