Co to jest gluten?
PATRYCJA • dawno temu

Kiedy maluszek karmiony piersią kończy pół roku, czas na wprowadzenie do jego diety nowych pokarmów. Dużo słychać o tajemniczym glutenie w diecie dziecka. Czym tak naprawdę jest gluten i dlaczego robi się tak wiele szumu wokół niego?
Gluten — co to takiego?
Gluten to mieszanina białek roślinnych (gluteniny i gliadyny), które zawarte są w wielu popularnych zbożach, takich jak: pszenica, owies, jęczmień, żyto. Gluten zawarty w mące po dodaniu wody tworzy "siatkę", która zatrzymuje w cieście dwutlenek węgla i tym samym spulchnia ciasto. Niektórzy uważają, że zboża same w sobie glutenu nie zawierają, a powstaje on dopiero w wyniku kontaktu mąki z wodą.

Nietolerancja glutenu
Uczulenie na gluten powstaje w wyniku zwalczania przez organizm przeciwciał wymierzonych przeciwko glutenowi. W konsekwencji dochodzi do uszkodzenia kosmków jelitowych. Brak tolerancji na ten składnik zmusza do stosowania diety bezglutenowej przez całe życie. Ze względu na nie w pełni sprawną pracę jelit małego dziecka, należy wprowadzać gluten stopniowo do jego diety. Zaleca się, aby dzieci karmione piersią pierwszą porcję dań z glutenem otrzymały w 6 miesiącu życia, a dzieci karmione sztucznym mlekiem między 5 a 6 miesiącem. Wczesne wprowadzanie produktów z glutenem ma przygotować organizm do diety bogatej w ten składnik i zapobiec ewentualnemu uczuleniu.
Jakie produkty zawierają gluten?
Bogate w to białko są wspomniane wyżej popularne zboża i produkty wytwarzane z tych właśnie zbóż. A są to m.in.: pieczywo, makarony, kasze, mąka. Gluten mogą zawierać także: wędliny, parówki, pasztety, słodycze, śmietana, jogurt, serki i niektóre leki.

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze