Składniki:
1 kg filetów z mintaja, mrożona mieszanka warzyw (kalafior, marchew, brokuły). Sos: 0,5 kostki masła, łyżka mąki, zimne mleko, pieprz i sól, szczypta gałki muszkatołowej, czosnek granulowany (ilość wedle uznania), łyżka suszonej bazylii, tarty żółty ser.
Jak przyrządzić?
Smażymy filety ryby, następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym. Warzywa proponuję zblanszować na parze i wyłożyć na upieczoną rybę. Na koniec robimy sos. Na patelni rozpuszczamy masło, tak żeby nie przypalić, jedynie rozpuścić, wsypujemy płaską łyżkę mąki i delikatnie mieszamy. Całość powinna się "spienić" i wtedy powoli wlewamy po trochę mleko, tak aby całość miała konsystencję gęstej śmietany. Zdejmujemy z kuchenki i dodajemy sól, pieprz, gałkę oraz czosnek i bazylię. Polewamy rybę, posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 180 stopni około 20 min. Na koniec można posypać zieloną natką pietruszki. Polecam i smacznego!
Uwagi:
Na pewno trochę pracochłonne, ale proszę mi wierzyć, smakuje i wygląda wyśmienicie.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Ania O-ek |