Składniki:
2 duże piersi kurczaka, 6 łyżek sosu sojowego, makaron świderki, 50 dag pieczarek, puszka czerwonej fasoli, 2 op. słodkiej śmietany, pęczek natki pietruszki, żółty ser do posypania, 4 ząbki czosnku, przyprawy: sól, pieprz, papryka, przyprawa do kurczaka.
Jak przyrządzić?
Gotujemy makaron na półtwardo w osolonej wodzie. Mięso kroimy na cienkie paski, polewamy olejem, przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, dodajemy zgnieciony czonek i wkładamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie smażymy pieczarki. Kiedy już się usmażą, wlewamy śmietanę, sos sojowy i posiekaną pietruszkę. Chwilę dusimy razem. Mięso wykładamy na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu, bo dodaliśmy wcześniej olej do kurczaka), smażymy na średnim ogniu, aż się zrumieni. Bierzemy naczynie żaroodporne. Smarujemy sosem z kurczaka i kładziemy warstwami. Makaron, na to rozkładamy pieczarki, potem kurczak i na koniec czerwona fasola. I następna warstwa: makaron, pieczarki itd. Na samym końcu całość polewamy sosem z pieczarek (ten ze śmietaną). Posypujemy wszystko obficie żółtym serem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy bez przykrycia, czekamy, aż ser się zarumieni.
Jak podawać?
Ja podaję najczęściej z ogórkiem konserwowym, bo świetnie się komponuje. Smacznego.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Ifa |