Składniki:
Karkówka (ok. 2 kg), olej, czosnek, cebula, przyprawa do grilla, oregano, bazylia, papryka ostra, cytryna, musztarda, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Karkówkę kroimy w plastry grubości ok. 1 cm, robimy marynatę z wyżej wymienionych składników (czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę, z cytryny oczywiście wyciskamy sok). Pieczemy na tackach aluminiowych, obracając w trakcie i polewając marynatą co jakiś czas, aby karczek nie był suchy.
Uwagi:
Składniki w dowolnych ilościach, ja robię dość gęstą marynatę, ok. dwóch kubków wychodzi mi na 2 kg mięsa. Każdy karczek solę osobno, nie dodaję soli do marynaty, bo jest mało słone wtedy.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | elcia |