Składniki:
Kilka patisonów, żółty ser 15 dag, śmietana - szklanka, mąka - 2 łyżki, rosół - 1,5 szklanki lub wywar z warzyw, masło 2 łyżki, curry, zielona pietruszka, bułka tarta, 2 żółtka, czosnek do woli.
Jak przyrządzić?
Patisony przeciąć w poprzek. Roztopić masło, podgrzać posiekany czosnek, dosypać 2 łyżki mąki i curry, ciągle mieszając trzepaczką. Dolewać powoli rosół, dodać śmietanę i żółtka, a na końcu połowę sera i natkę. Usunąć z patisonów pestki, ponapełniać, posypać resztą sera, natką i bułką tartą, wstawić do piekarnika i zapiec.
Potrzebne przybory:
nóż, trzepaczka, deska łyżka, garnek
Uwagi:
Skórki najlepiej nie obierać, stanowić wtedy będzie naturalną miseczkę.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 12 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | edycia |