Składniki:
Pęczek świeżej bazylii, majonez, jogurt naturalny, czosnek, cukier, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Dokładnie obrywamy listki bazylii, myjemy w zimnej wodzie, odsączamy z wody, drobno siekamy lub najlepiej miksujemy za pomocą robota kuchennego.Łączymy z majonezem (mały słoik) i jogurtem, dodajemy 2 ząbki czosnku i do smaku cukru, soli i pieprzu. Następnie odstawiamy sos do lodówki, żeby dobrze przesiąknął ziołami.
Potrzebne przybory:
robot kuchenny
Jak podawać?
Najlepiej smakuje podawany na pomidorach pokrojonych w plastry, na które kładziemy kawałki piersi kurczaka przyprawione ziołami prowansalskimi, polane wyśmienitym musem.
Uwagi:
Sos nie musi być gęsty, sam zgęstnieje, leżąc dłużej w lodówce. W ten sposób jego smak będzie jeszcze bardziej intensywny.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | Nalepa |