Składniki:
1 kg mięsa wieprzowego, 500 g makaronu rurki, 40 dag sera żółtego gouda, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, oregano, przyprawa do mięsa wieprzowego, olej lub oliwa do smażenia.
Jak przyrządzić?
Mięso umyć i zmielić w maszynce. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju lub oliwy, włożyć mięso. Dodać 2 łyżki przyprawy do mięsa wieprzowego. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i oregano. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 30 min, czasem mieszając. W tym czasie wstawić wodę na makaron i ugotować go al dente, odcedzić. Kiedy mięso będzie już zrumienione, podlać je wodą i dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Dusić jeszcze przez chwilę. W tym czasie zetrzeć ser na tarce o dużych oczkach i włączyć piekarnik na 220 stopni, aby się nagrzał. Do naczynia żaroodpornego włożyć makaron i mięso z patelni, wymieszać. Wierzch posypać startym żółtym serem. Całość włożyć do piekarnika i zapiekać ok. 20 minut, aż ser się roztopi. I gotowe.
Potrzebne przybory:
patelnia, garnek, łyżka, widelec, naczynie żaroodporne
Jak podawać?
Potrawę podajemy na dużych płaskich talerzach. Możemy dodatkowo posypać natką pietruszki.
Uwagi:
W razie potrzeby smażone mięso można jeszcze doprawić do smaku warzywkiem. Potrawa doskonale nadaje się na obiad.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Anitka |