Składniki:
- 1 kg łopatki,
- 2 puszki czerwonej fasoli,
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 4 łyżki oliwy,
- 2 ząbki czosnku (jak kto lubi),
- 1 kostka bulionu,
- papryka w proszku (słodka i ostra),
- inne przyprawy (kwestia upodobania).
Jak przyrządzić?
Łopatkę dokładnie umyć, pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić mięso, powinno się obsmażyć z każdej strony. Następnie mięso obsypać przyprawami (jednak paprykę sypiemy 5 min przed końcem smażenia), przykryć pokrywką (wodę podlewamy tylko wtedy gdy całkiem wyparuje). Co jakiś czas trzeba delikatnie obracać mięso aby zarumieniło się z każdej strony. Kiedy mięsko będzie miękkie (musi być bardzo mocno zrumienione ale nie spalone a na dnie nie powinno być wody tylko sam tłuszczyk) obsypać mięso mąką, zrobi się zasmażka, zalać wodą (ok 2,5 szkl), zagotować, dodać przecier pomidorowy, kostkę rosołową, rozdrobniony czosnek. Równocześnie należy odcedzić fasolę i wypłukać na sitku, wrzucić do gulaszu, dobrze zagrzać. Na końcu doprawić gulasz według uznania. Smacznego.
Uwagi:
Gulasz najlepiej smakuje z ryżem ale z ziemniakami też jest rewelacyjny.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnio |
Autor | Zocha |