Składniki:
Opakowanie sałat (dostępne w supermarketach, różne rodzaje sałaty, porwane, pakowane w pojemnik lub torebkę), 1 duży pomidor lub 15 koktajlowych, 1/2 dużego ogórka lub jeden mały, ogórek kiszony, ser feta w zalewie pokrojony w kostkę, 1/2 cebuli, grecki sos sałatkowy Knorr, olej, woda, 1/4 papryki czerwonej i żółtej, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Wsyp zawartość torebki z sałatą do dużej miski, umyj pozostałe warzywa. Z pomidora wyciągnij szypułkę, pokrój na 8 części (z pomidorków koktajlowych wyciągnij szypułki i pokrój je na pół). Ogórek obierz, pokrój na cztery paski, a paski w kostkę. Tak samo zrób z ogórkiem kiszonym (ale bez obierania). Fetę wsyp od razu do miski. Cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój połówkę na plasterki. Papryki wydryluj i pokrój w kostkę. Sos sałatkowy przyrządź wg przepisu na opakowaniu (Uwaga: zrób go dopiero przed podaniem!). Wymieszaj wszystko w dużej misce, przypraw, jak uważasz. Smacznego!
Potrzebne przybory:
miska, łyżka do mieszania, duża deska do krojenia, duży nóż, mały nożyk, filiżanka, łyżeczka
Jak podawać?
Podać w dużej misce. Obok postawić małe miseczki lub talerzyki i widelce.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Kasia G. |