Składniki:
Ciasto: mąka, jajko, mleko (ew. woda) - ilość w zależności od porcji. Farsz: pół kilo mięsa mielonego, puszka czerwonej fasoli, kukurydza, papryka świeża czerwona, cebula, pieprz, sól, minikostka papryka ostra Knorr, olej, ser żółty.
Jak przyrządzić?
Ze składników robimy ciasto naleśnikowe, można dodać kapkę oleju do ciasta, na pewno się nie przyklei do patelni. W międzyczasie na drugą patelnię wlewamy olej i wrzucamy mięso. Kiedy się trochę podsmaży, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, w paseczki paprykę i fasolę odsączoną z wody. Kiedy cebula się zrumieni, wlewamy wody i dusimy, aż papryka i mięso będą miękkie, dodajemy kukurydzę, sól, pieprz, paprykę ostrą i czekamy, aż woda odparuje. Żółty ser trzemy na tarce. Na każdy naleśnik nakładamy sporo farszu, posypujemy serem i zwijamy w zależności od pomysłu w kopertę czy w rulonik. Jeżeli wszystko jest jeszcze ciepłe, można podać od razu, zawsze można wszystko zrobić i zapiec krótko w piekarniku.
Potrzebne przybory:
miska, patelnia, trzepaczka (rózga), chochla, nóż, deska
Jak podawać?
Można posypać serem tartym i podać z gałazką bazylii.
Uwagi:
Składniki można dowolnie zmieniać, ale wydaje mi się, że papryka i fasola kojarzą się z Meksykiem. Nie pamiętam, skąd mam przepis, robię je często, chętnie poczytam uwagi, smacznego.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Anna84 |