Składniki:
Kostka sera śmietankowego, kostka margaryny lub masła, 2 i 1/2 szklanki mąki oraz tyle samo cukru pudru. Nadzienie: marmolada lub dżem.
Jak przyrządzić?
Zagnieść ciasto i uformować z niego zwartą, gładką kulę. Schować do lodówki na godzinę (jeżeli ktoś woli, na dłużej). Po tym czasie wyjąć ciasto i rozwałkować i literatką wykrawywać kółeczka. W te kółeczka nałożyć odrobinę marmolady (dżemu) i skleić tak jak pierożki i widelcem porobić ząbki, aby lepiej skleić rogaliki. Tak zrobione ciasteczka wlożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st., piec, aż się zarumienią. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Potrzebne przybory:
miska, blaszka, literatka, łyżeczka
Jak podawać?
Najlepiej posypane cukrem pudrem.
Uwagi:
Polecam dżem brzoskwiniowy lub morelowy, można też włożyć pojedyncze owoce typu wiśnie. Świetne są na śniadanie jeszcze ciepłe do zimnego mleka, ewentualnie kiedy przyjdą goście na kawę lub herbatę.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | mateusz |