Składniki:
1 kg fileta z dorsza, cytryna, cebula 3 szt., ostra papryka w proszku, sos sojowy, olej.
Jak przyrządzić?
Wyciągamy ości (np. pęsetą), filet kroimy na drobne kawałki, skrapiamy obficie sokiem z cytryny, posypujemy papryką. Wstawiamy do lodówki, po ok. 30 min polewamy obficie sosem sojowym, zasypujemy cebulą pokrojoną w drobną kostkę, skrapiamy olejem, wstawiamy do lodówki na 30 min. Smacznego!
Jak podawać?
Podawać z pieczywem.
Uwagi:
Cebuli, sosu sojowego, papryki dajemy wg uznania. Najlepszy jest dorsz złapany na wędkę, wiadomo, że świeży. Filet po skropieniu sokiem z cytryny zrobi się biały.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | gruben |