Zatrucie Salmonellą
ALICJA • dawno temuLato to czas urlopów i … częstych zatruć pokarmowych. Zjadając
rozmrożone lody, kremy na bazie surowych jaj czy tradycyjnego tatara, możesz zarazić
się bakterią z rodzaju Salmonella. Choroba zakaźna układu pokarmowego jelita
cienkiego i grubego, znana pod nazwą salmonelloza, to sprawka właśnie tej
bakterii. Typowe objawy zatrucia pokarmowego to kurczowe bóle brzucha, biegunka,
gorączka i wymioty. Szerzej na temat salmonellozy i tego, jak przebiega leczenie
Salmonelli w artykule poniżej.
Przyczyny i objawy zatrucia Salmonellą
Gatunków Salmonelli jest ponad 2 tysiące, natomiast tych o
charakterze chorobotwórczym zaledwie kilkaset. Bakterie najczęściej powodują
zatrucia pokarmowe, tzw. salmonellozy, ale także wywołują dur brzuszny. Do zakażenia dochodzi drogą pokarmową, w wyniku
spożycia zainfekowanych pokarmów. Salmonelloza to raczej choroba odzwierzęca. Najczęściej
bakterie namnażają się w mięsie drobiowym, kurzych jajach, mleku i przetworach
mlecznych, a także w wyrobach cukierniczych. Zwierzęta zarażają się nią np.
spożywając zanieczyszczony pokarm. Wydalając bakterie wraz z kałem przyczyniają
się do rozprzestrzeniania choroby. Niewłaściwy przerób mięsa, zwłaszcza w
miejscach zbiorowej konsumpcji, typu stołówki, restauracje, sprzyja masowym
zatruciom. Pracownicy gastronomii zanim zostaną dopuszczeni do kontaktu z
żywnością muszą zostać przebadani pod kątem m.in. Salmonelli. Oni również są
potencjalnym źródłem zakażenia.
Pierwsze objawy
salmonellozy występują po 6–24 godzin. Niekiedy bakterie mogą ujawnić się
dopiero po kilku dniach. Choroba przebiega z różnym nasileniem, od łagodnych
podtruć, po ciężkie przypadki zatrucia zagrażającego życiu. Zatrucie rozpoznasz
po wystąpieniu takich objawów, jak: nudności, ból i kurcze żołądka, gorączka,
dreszcze, bóle głowy i mięśni, biegunka (w kale może pojawić się krew),
wymioty. Przy zatruciu bardzo łatwo o odwodnienie.
Leczenie salmonellozy
Salmonelloza jest szczególnie niebezpieczna dla małych
dzieci i starszych osób. Aby zapobiec odwodnieniu, które w przypadku grup
ryzyka występuje bardzo szybko, należy podawać duże ilości płynów. W przypadku
silnych wymiotów podaje się chłodną wodę w małych porcjach (2–3 łyżeczki) w
odstępach kilkuminutowych. Jeśli podawanie płynów jest niemożliwe, a objawy
nasilają się, należy niezwłocznie udać się do lekarza albo do szpitala na izbę
przyjęć.
Przy silnych objawach przyjmuje się leki przeciwbiegunkowe, np. węgiel leczniczy. Jeśli objawy nie
ustąpią w przeciągu kilku dwóch dni, lekarz może przepisać antybiotyk. Ciężkie
przypadki wymagają leczenia szpitalnego. W celach diagnostycznych pacjentowi
pobierana jest krew na posiew. Wykonuje się również badanie kału. Gdy obecność
Salmonelli zostanie potwierdzona, ustala się antybiotykoterapię. Nieleczona salmonelloza
niesie ze sobą groźne powikłania w postaci sepsy.
Przy lekkich zatruciach nie zaleca się stosowania leków
przeciwbiegunkowych, gdyż hamują wydalanie bakterii i toksyn z organizmu. Wystarczy krótka głodówka i stopniowe wprowadzanie lekkostrawnych produktów. Jak wygląda dieta przy zatruciu pokarmowym dowiecie się klikając na link.
Zapobieganie salmonellozie
Zamiast leczyć, lepiej zapobiegać. Jak się uchronić przed
Salmonellą?
- Myj ręce przed i po jedzeniu.
- Nie pij nieprzegotowanej wody z kranu.
- Sprawdzaj datę ważności na kupowanych produktach spożywczych i nigdy nie jedz przeterminowanych produktów. Zwróć także uwagę na higienę personelu, który ma kontakt z żywnością. Brudne ręce powinny cię skutecznie odstraszyć.
- Zawsze myj warzywa i owoce przed spożyciem. Najlepiej usuń z nich skórkę.
- Spożywając desery z surowych jajek i surowe mięso ryzykujesz zarażenie pałeczką Salmonella.
- Zapoznaj się z zasadami przechowywania produktów w lodówce. Nigdy nie kładź surowego mięsa i jajek obok produktów do bezpośredniego spożycia.
- Po przygotowaniu jaj i mięsa do spożycia dokładnie umyj ręce i wszystkie naczynia, które miały kontakt z surową żywnością. Najlepiej sparzyć noże i deski wrzątkiem. Bakterie Salmonella giną w wysokiej temperaturze.
- Nie zamrażaj produktów, które już raz się rozmroziły. Salmonella wprawdzie ginie w niskiej temperaturze, ale raz wytworzone przez nią toksyny już nie. Nie rozmrażaj produktów w temperaturze pokojowej. Ciepło sprzyja namnażaniu się bakterii. Żywność do rozmrożenia połóż na najniższej półce w lodówce.
Przestrzeganie podstawowych zasad higieny nie tylko uchronić
cię przed pałeczką Salmonella, ale i przed innymi groźnymi drobnoustrojami chorobotwórczymi.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze