Zatrucie SalmonellÄ…
ALICJA • dawno temu

Lato to czas urlopów i … częstych zatruć pokarmowych. Zjadając
rozmrożone lody, kremy na bazie surowych jaj czy tradycyjnego tatara, możesz zarazić
się bakterią z rodzaju Salmonella. Choroba zakaźna układu pokarmowego jelita
cienkiego i grubego, znana pod nazwą salmonelloza, to sprawka właśnie tej
bakterii. Typowe objawy zatrucia pokarmowego to kurczowe bóle brzucha, biegunka,
gorÄ…czka i wymioty. Szerzej na temat salmonellozy i tego, jak przebiega leczenie
Salmonelli w artykule poniżej.
Przyczyny i objawy zatrucia SalmonellÄ…
Gatunków Salmonelli jest ponad 2 tysiące, natomiast tych o
charakterze chorobotwórczym zaledwie kilkaset. Bakterie najczęściej powodują
zatrucia pokarmowe, tzw. salmonellozy, ale także wywołują dur brzuszny. Do zakażenia dochodzi drogą pokarmową, w wyniku
spożycia zainfekowanych pokarmów. Salmonelloza to raczej choroba odzwierzęca. Najczęściej
bakterie namnażają się w mięsie drobiowym, kurzych jajach, mleku i przetworach
mlecznych, a także w wyrobach cukierniczych. Zwierzęta zarażają się nią np.
spożywając zanieczyszczony pokarm. Wydalając bakterie wraz z kałem przyczyniają
się do rozprzestrzeniania choroby. Niewłaściwy przerób mięsa, zwłaszcza w
miejscach zbiorowej konsumpcji, typu stołówki, restauracje, sprzyja masowym
zatruciom. Pracownicy gastronomii zanim zostanÄ… dopuszczeni do kontaktu z
żywnością muszą zostać przebadani pod kątem m.in. Salmonelli. Oni również są
potencjalnym źródłem zakażenia.

Pierwsze objawy
salmonellozy wystÄ™pujÄ… po 6–24 godzin. Niekiedy bakterie mogÄ… ujawnić siÄ™
dopiero po kilku dniach. Choroba przebiega z różnym nasileniem, od łagodnych
podtruć, po ciężkie przypadki zatrucia zagrażającego życiu. Zatrucie rozpoznasz
po wystąpieniu takich objawów, jak: nudności, ból i kurcze żołądka, gorączka,
dreszcze, bóle głowy i mięśni, biegunka (w kale może pojawić się krew),
wymioty. Przy zatruciu bardzo łatwo o odwodnienie.
Leczenie salmonellozy
Salmonelloza jest szczególnie niebezpieczna dla małych
dzieci i starszych osób. Aby zapobiec odwodnieniu, które w przypadku grup
ryzyka występuje bardzo szybko, należy podawać duże ilości płynów. W przypadku
silnych wymiotów podaje siÄ™ chÅ‚odnÄ… wodÄ™ w maÅ‚ych porcjach (2–3 Å‚yżeczki) w
odstępach kilkuminutowych. Jeśli podawanie płynów jest niemożliwe, a objawy
nasilają się, należy niezwłocznie udać się do lekarza albo do szpitala na izbę
przyjęć.
Przy silnych objawach przyjmuje się leki przeciwbiegunkowe, np. węgiel leczniczy. Jeśli objawy nie
ustąpią w przeciągu kilku dwóch dni, lekarz może przepisać antybiotyk. Ciężkie
przypadki wymagajÄ… leczenia szpitalnego. W celach diagnostycznych pacjentowi
pobierana jest krew na posiew. Wykonuje się również badanie kału. Gdy obecność
Salmonelli zostanie potwierdzona, ustala siÄ™ antybiotykoterapiÄ™. Nieleczona salmonelloza
niesie ze sobą groźne powikłania w postaci sepsy.

Przy lekkich zatruciach nie zaleca się stosowania leków
przeciwbiegunkowych, gdyż hamujÄ… wydalanie bakterii i toksyn z organizmu. Wystarczy krótka gÅ‚odówka i stopniowe wprowadzanie lekkostrawnych produktów. Jak wyglÄ…da dieta przy zatruciu pokarmowym dowiecie siÄ™ klikajÄ…c na link. Â
Zapobieganie salmonellozie
Zamiast leczyć, lepiej zapobiegać. Jak się uchronić przed
SalmonellÄ…?
- Myj ręce przed i po jedzeniu.
- Nie pij nieprzegotowanej wody z kranu.
- Sprawdzaj datę ważności na kupowanych produktach spożywczych i nigdy nie jedz przeterminowanych produktów. Zwróć także uwagę na higienę personelu, który ma kontakt z żywnością. Brudne ręce powinny cię skutecznie odstraszyć.
- Zawsze myj warzywa i owoce przed spożyciem. Najlepiej usuń z nich skórkę.
- Spożywając desery z surowych jajek i surowe mięso ryzykujesz zarażenie pałeczką Salmonella.
- Zapoznaj się z zasadami przechowywania produktów w lodówce. Nigdy nie kładź surowego mięsa i jajek obok produktów do bezpośredniego spożycia.
- Po przygotowaniu jaj i mięsa do spożycia dokładnie umyj ręce i wszystkie naczynia, które miały kontakt z surową żywnością. Najlepiej sparzyć noże i deski wrzątkiem. Bakterie Salmonella giną w wysokiej temperaturze.
- Nie zamrażaj produktów, które już raz się rozmroziły.  Salmonella wprawdzie ginie w niskiej temperaturze, ale raz wytworzone przez nią toksyny już nie. Nie rozmrażaj produktów w temperaturze pokojowej. Ciepło sprzyja namnażaniu się bakterii. Żywność do rozmrożenia połóż na najniższej półce w lodówce.
Przestrzeganie podstawowych zasad higieny nie tylko uchronić
ciÄ™ przed paÅ‚eczkÄ… Salmonella, ale i przed innymi groźnymi drobnoustrojami chorobotwórczymi.Â

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze