Stres? Pokonaj go dietą!
BARBARA MARCYSIAK • dawno temuŻyjemy w ciągłym pędzie, narażeni na stres. Brak czasu powoduje, że jemy byle co i byle jak, nieregularnie. Wieczorem, w domu po całodziennej gonitwie dopada nas wilczy apetyt, któremu w końcu ulegamy. Taki tryb życia jest najprostszą drogą do nadwagi, a nawet otyłości. Jak uniknąć takich problemów?
Osoby najbardziej narażone na kłopoty z utrzymaniem odpowiedniej masyciała dużo pracują, żyją w stresie, napięciu, prowadzą nieregularnytryb życia. Codzienny pośpiech sprawia, że zadowalają sięwysokoprzetworzonymi półproduktami. Brak regularności w spożywaniuposiłków, duża ilość wypijanej kawy oraz podjadanie w stresującychsytuacjach słodyczy to najszybsza droga do przybrania zbędnychkilogramów. Przyrost na wadze często rodzi frustrację, a nieskutecznediety odchudzające obciążają organizm. W takiej sytuacji konieczna jestdieta dostosowana do stylu życia i predyspozycji zdrowotnych konkretnejosoby. Warto też zasięgnąć opinii dietetyka.
Zmiany należy rozpocząć od stopniowego wprowadzania właściwych nawyków żywieniowych. Zadaniem eksperta będzie opracowanieindywidualnego jadłospisu dopasowanego do wieku, stylu życia i specyfikipracy osoby zmagającej się z nadwagą. Zdenerwowanie, przemęczenie, atakże właśnie nieodpowiednie odżywianie doprowadza do kłopotówzdrowotnych — nadciśnienia, miażdżycy, problemów ze snem, układempokarmowym czy anemią. Aby zmniejszyć stres oraz wzmocnić organizm,warto urozmaicić dietę.
— Niedobór witamin z grupy B może byćprzyczyną bezsenności i rozdrażnienia, dlatego warto w swoim menuuwzględnić takie produkty jak: drożdże, otręby pszenne, lecytynasojowa, warzywa strączkowe, warzywa ciemnozielone czy żółtko. Z koleideficyt witaminy C wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego.Witamina ta jest również naturalnym antyoksydantem, odpowiedzialnym zausuwanie wolnych rodników, których produkcja wzmożona jest podczassytuacji stresowych. Z tego powodu zalecam spożywanie m.in.: pomarańczy,mandarynek, cytryn, kiwi czy natki pietruszki. – mówi AgnieszkaNowak, dietetyczka z Centrum Naturhouse.
Gdy stan zdenerwowania utrzymuje się długo, niezbędne jest zatroszczeniesię o właściwy poziom kwasów omega-3, które znaleźć można wtłustych rybach czy włoskich orzechach. Regularnie należy dostarczaćtakże składników mineralnych, dzięki którym organizm zostajeodpowiednio wzmocniony. Aby prawidłowo funkcjonował układ nerwowy,potrzebny jest magnez obecny w warzywach strączkowych i liściastych,nasionach, ziarnach zbóż oraz kiełkach pszenicy. Osteoporoza,odwapnienie kości i zębów, przemęczenie i rozdrażnienie to efektniedoboru wapnia. Znaleźć go można w nabiale, orzechach laskowych,warzywach ciemnozielonych i strączkowych.
Regularne uprawianie sportu to także rada dla osób narażonych naciągły stres.
Aby uniknąć podjadania słodyczy, warto wcześniej przygotowywaćposiłki bogate w składniki odżywcze, minerały i witaminy. Dietetycyzalecają także ograniczenie ilości spożywanej coli i kawy, które mogąpowodować rozdrażnienie. Na rozkołatane nerwy najlepsza będzie chociażchwila relaksu dzienne, dzięki czemu wyciszymy się, nabierzemy dystansu docodziennych spraw, a przede wszystkim odpoczniemy.
Źródło: informacja prasowa Mirosława Bieleń
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze