W każdej rodzinie trafia się przynajmniej jedna osoba, która nie przepada za obiadem z rybą w roli głównej. Może przekona ją ryba w innej postaci. Kolorowa, dwuwarstwowa galaretka z dorsza doskonale nadaje się na przekąskę. Jest efektowna i zdrowa.
Składniki:
pół kg mrożonego fileta z dorsz,
2 liście laurowe,
1 marchewka,
1 pietruszka,
kawałek selera,
1 cebula,
4 ziarenka ziela angielskiego,
4 łyżeczki żelatyny,
sól,
ziarenka pieprzu,
słoik papryki konserwowej,
10 dag mrożonego, zielonego groszku,
3 łyżki soku z czerwonego buraka.
Jak przyrządzić?
Groszek ugotować w osolonej wodzie.
Przygotować litr wody, dodać marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, sól i zagotować.
Następnie włożyć dorsza i gotować 20 minut.
Po tym czasie wyjąć rybę z wywaru, a wywar przecedzić przez sito.
Dorsza pokroić na kawałki i rozłożyć do salaterek.
Dodać pokrojoną w paski paprykę i groszek.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody i dodać do przecedzonego wywaru.
Cały czas mieszając, doprowadzić wywar do wrzenia.
2/3 wywaru rozlać do salaterek z rybą i warzywami.
Odstawić do lodówki, aż galaretka stężeje.
Pozostały wywar połączyć z sokiem buraczanym.
Stężone galaretki napełnić czerwonym, wystudzonym płynem i ponownie odstawić do stężenia.
Jak podawać?
Przed podaniem galaretki wyjąć z salaterek i udekorować cytryną.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 26 zł |