Dzień Dziecka zbiega się z sezonem truskawkowym, więc warto przygotować dziecku pyszne, pachnące ciasto. Jeżeli swym wyglądem będzie przypominało truskawkę, radość będzie jeszcze większa. Do pomocy w przygotowaniu możemy zaangażować dzieci i zamienić pieczenie w zabawę.
Składniki:
szklanka mąki,
4 jajka,
pół szklanki cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
pół kg truskawek,
galaretka truskawkowa,
kiwi,
pół l mleka,
2 żółtka,
łyżka mąki ziemniaczanej,
kopiasta łyżka mąki pszennej,
cukier waniliowy,
2 łyżki cukru,
pół kostki masła,
2 łyżki soku z cytryny,
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.
Jak przyrządzić?
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę, żółtka ubić z 0,5 szklanki cukru na puszystą masę.
Do piany dodać zmiksowane żółtka, szklankę mąki i proszek do pieczenia.
Wszystko delikatnie wymieszać.
Przygotować formę, jeżeli nie mamy takiej w kształcie truskawki, pieczemy w okrągłej i po upieczeniu nadajemy ciastu odpowiedni kształt za pomocą noża.
Do formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, wlać ciasto i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Z mleka odlać szklankę, resztę zagotować z dwoma łyżkami cukru i cukrem waniliowym.
Do pozostawionego mleka dodać obie mąki i żółtka, zmiksować na gładką masę.
Do gorącego mleka wlać masę i gotować aż zgęstnieje.
Masę ostudzić i zmiksować z masłem.
Upieczone ciasto nakłuć widelcem i nasączyć szklanką przegotowanej wody wymieszanej z sokiem z cytryny.
Na ciasto wyłożyć krem, na wierzch poukładać truskawki i zalać gęstniejącą galaretką, wcześniej przygotowaną według przepisu.
Kiwi obrać, pokroić w paski i ułożyć w szerszej części ciasta, imitując szypułkę.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |