Dip królewski

Przepis kulinarny
Dip królewski Zobacz 5 zdjęć

Grillowane warzywa i mięsiwa wymagają odpowiednich dodatków. To od nich zależy ostateczny smak potraw. Wśród dipów króluje sos zrobiony na bazie sera pleśniowego z wyraźnym tymiankowym aromatem. Idealnie pasuje do grillowanych warzyw, ale smakuje wybornie także z polędwiczkami drobiowymi, szaszłykami i pieczoną rybą. Ważne, by sos przygotować poprzedniego dnia, by składniki dobrze się połączyły.

Składniki:

3 łyżki świeżego, siekanego tymianku,
2 łyżki oliwy,
1/2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu,
2 szklanki chudej śmietany (12%),
1/3 szklanki pokruszonego sera pleśniowego.

Jak przyrządzić?

Dzień przed ucztą do wysokiego pojemnika wlewamy oliwę, śmietanę, wsypujemy posiekany tymianek i ser pleśniowy.

Wszystko dokładnie miksujemy.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Mieszamy.

Tak przygotowany sos wkładamy do lodówki na noc.

Następnego dnia podajemy schłodzony, ozdobiony gałązką tymianku.

Jak podawać?

Podajemy do grillowanych warzyw, drobiu i ryb.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
Porcje12
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt10 zł

Dip królewski: Podobne przepisy

Dip królewski: wypróbuj również

Powiązane Tematy