Grillowane warzywa i mięsiwa wymagają odpowiednich dodatków. To od nich zależy ostateczny smak potraw. Wśród dipów króluje sos zrobiony na bazie sera pleśniowego z wyraźnym tymiankowym aromatem. Idealnie pasuje do grillowanych warzyw, ale smakuje wybornie także z polędwiczkami drobiowymi, szaszłykami i pieczoną rybą. Ważne, by sos przygotować poprzedniego dnia, by składniki dobrze się połączyły.
Składniki:
3 łyżki świeżego, siekanego tymianku,
2 łyżki oliwy,
1/2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu,
2 szklanki chudej śmietany (12%),
1/3 szklanki pokruszonego sera pleśniowego.
Jak przyrządzić?
Dzień przed ucztą do wysokiego pojemnika wlewamy oliwę, śmietanę, wsypujemy posiekany tymianek i ser pleśniowy.
Wszystko dokładnie miksujemy.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Mieszamy.
Tak przygotowany sos wkładamy do lodówki na noc.
Następnego dnia podajemy schłodzony, ozdobiony gałązką tymianku.
Jak podawać?
Podajemy do grillowanych warzyw, drobiu i ryb.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 12 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |