Choć żurawina rośnie w Polsce, wciąż nie ma wielu zwolenników, a jest to owoc bogaty w witaminy, mający właściwości lecznicze i odtruwające. Do jej zalet należy też słodkawy, trochę cierpki smak, doskonale komponujący się w ciastach i deserach. Ciasto żurawinowe jest kruche, chrupiące. To popisowy deser mojej przyjaciółki.
Składniki:
20 dag mąki,
pół kostki masła,
4 żółtka,
2 łyżki cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
cukier waniliowy,
40 dag suszonej żurawiny,
3 żółtka,
pół szklanki cukru,
6 dag mąki,
3 białka,
szczypta soli,
łyżka cukru pudru
bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy.
Jak przyrządzić?
Przesianą mąkę poszatkować z masłem i proszkiem do pieczenia.
4 żółtka utrzeć z dwoma łyżkami cukru i cukrem waniliowym.
Masę dodać do mąki i szybko zagnieść ciasto.
Ciasto zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na pół godziny.
Następnie rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim formę, uprzednio posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.
Krótko podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
3 żółtka utrzeć z 0,5 szklanki cukru i mąką.
Masę dodać do piany, dołożyć też żurawinę (10 dag odłożyć do dekoracji) i delikatnie wymieszać.
Przygotowaną masę żurawinową wyłożyć na lekko podpieczony placek.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 40 minut.
Upieczone ciasto udekorować żurawinami i posypać cukrem pudrem.
Jak podawać?
Zamiast cukru pudru możesz przygotować lukier.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 22 zł |