Jeśli jeszcze w tym sezonie nie czerpaliście z dobrodziejstw szparagów, macie na to ostatnią szansę. W lipcu można jeszcze znaleźć świeże polskie szparagi. Warto, bo szparagi to kwas foliowy, przeciwutleniacze i moc minerałów. Są niskokaloryczne, delikatne, dlatego w sąsiedztwie ostrego serowego sosu smakują wybornie. Dopełnieniem będzie lampka schłodzonego białego wina.
'
Składniki:
pęczek zielonych szparagów,
pęczek natki pietruszki,
pęczek szczypioru z dymki,
150 g ostrego koziego sera pleśniowego,
50 g sera pleśniowego np. Dorblu,
czarny pieprz,
sól,
chili,
6 małych ziemniaków,
2 jajka,
odrobina mleka.
Jak przyrządzić?
Szparagi myjemy, obieramy lub skrobiemy.
Odcinamy i wyrzucamy bardzo grube końcówki.
Resztę gotujemy w całości w wysokim garnku, w osolonym wrzątku.
Najlepiej dłużej łodygi, krócej główki, wystarczy 20 minut.
Obieramy lub skrobiemy i myjemy młode ziemniaki.
Gotujemy w osolonej wodzie.
Kroimy drobno szczypiorek, siekamy natkę.
Na gorącej patelni roztapiamy sery, mieszając intensywnie.
Ugotowane szparagi polewamy stopionym serem i oprószamy czarnym pieprzem i chili.
Posypujemy natką i szczypiorkiem.
Z dwóch jaj i odrobiny mleka oraz soli robimy omlet.
Każdy ma swój sposób i swoje proporcje.
Ja lubię cienki i miękki omlet, dlatego nie dodaję mąki i używam tylko 2 jaj energicznie ubitych trzepaczką z odrobiną mleka.
Jak podawać?
Podajemy z młodymi ziemniakami lub w omlecie, i koniecznie z lampką schłodzonego białego wina wytrawnego.
Zamiast wina dobra będzie również schłodzona maślanka.
Szparagi można także podać ze świeżą bagietką lub z pieczywem czosnkowym.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |