Szparagi z serowym sosem - Przepis

Przepis kulinarny
Szparagi z serowym sosem Zobacz 11 zdjęć

Jeśli jeszcze w tym sezonie nie czerpaliście z dobrodziejstw szparagów, macie na to ostatnią szansę. W lipcu można jeszcze znaleźć świeże polskie szparagi. Warto, bo szparagi to kwas foliowy, przeciwutleniacze i moc minerałów. Są niskokaloryczne, delikatne, dlatego w sąsiedztwie ostrego serowego sosu smakują wybornie. Dopełnieniem będzie lampka schłodzonego białego wina.

'

Składniki:

pęczek zielonych szparagów,
pęczek natki pietruszki,
pęczek szczypioru z dymki,
150 g ostrego koziego sera pleśniowego,
50 g sera pleśniowego np. Dorblu,
czarny pieprz,
sól,
chili,
6 małych ziemniaków,
2 jajka,
odrobina mleka.

Jak przyrządzić?

Szparagi myjemy, obieramy lub skrobiemy.

Odcinamy i wyrzucamy bardzo grube końcówki.

Resztę gotujemy w całości w wysokim garnku, w osolonym wrzątku.

Najlepiej dłużej łodygi, krócej główki, wystarczy 20 minut.

Obieramy lub skrobiemy i myjemy młode ziemniaki.

Gotujemy w osolonej wodzie.

Kroimy drobno szczypiorek, siekamy natkę.

Na gorącej patelni roztapiamy sery, mieszając intensywnie.

Ugotowane szparagi polewamy stopionym serem i oprószamy czarnym pieprzem i chili.

Posypujemy natką i szczypiorkiem.

Z dwóch jaj i odrobiny mleka oraz soli robimy omlet.

Każdy ma swój sposób i swoje proporcje.

Ja lubię cienki i miękki omlet, dlatego nie dodaję mąki i używam tylko 2 jaj energicznie ubitych trzepaczką z odrobiną mleka.

Jak podawać?

Podajemy z młodymi ziemniakami lub w omlecie, i koniecznie z lampką schłodzonego białego wina wytrawnego.

Zamiast wina dobra będzie również schłodzona maślanka.

Szparagi można także podać ze świeżą bagietką lub z pieczywem czosnkowym.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćśredni
Porcje2
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt25 zł

Szparagi z serowym sosem: Podobne przepisy

Szparagi z serowym sosem: wypróbuj również

Powiązane Tematy