Świetna do piwa. Delikatny, trochę mdły smak awokado został przełamany intensywnym i zdecydowanym w smaku ostrym serem cheddar i papryczką chili. Ta sałatka pali gardło! Pikantna - doskonale pasuje do mięs na ciepło i zimno, jak również wędlin i pasztetów. Wolę ją od musztardy i ćwikły.
Składniki:
miks sałat,
20 dag sera cheddar,
awokado,
papryczka chilli,
czerwona papryka,
3 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżeczki soku z cytryny,
sól,
papryka łagodna w proszku,
szczypta cukru.
Jak przyrządzić?
Ser pokroić w kostkę.
Awokado obrać, usunąć pestkę, pokroić miąższ i skropić łyżeczką soku z cytryny, żeby nie ściemniało.
Chili i paprykę przekroić wzdłuż, usunąć pestki i drobno pokroić.
Sałaty umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, porwać i przełożyć do salaterki.
Dodać awokado, ser cheddar, papryczki.
Oliwę wymieszać z łyżeczką soku z cytryny, solą, łagodną papryką w proszku i szczyptą cukru.
Tak przygotowanym sosem polać sałatkę i delikatnie wymieszać.
Jak podawać?
Podawać do mięsa, wędlin lub pasztetów, z pieczywem.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 17 zł |