Znakomita przekąska zarówno na ciepło, prosto z pieca, jak i na zimno. Wspaniale pasuje do piwa, można je także potraktować jako bazowe danie podając do nich np. sałatkę ziemniaczaną. Ciekawe zestawienie smaków można wzbogacić choćby kukurydzą czy pokrojoną w kosteczkę papryką, ale najszlachetniej smakuje w wersji podstawowej.
Składniki:
50 dag mrożonego ciasta francuskiego,
30 dag wędzonego mięsa z kurczaka,
15 dag sera żółtego,
2 białka,
1 żółtko,
3 łyżki skondensowanego niesłodzonego mleka (7-9%),
kilka gałązek zielonej pietruszki,
masło do wysmarowania blachy.
Jak przyrządzić?
Ciasto rozmrażamy i kroimy na prostokąty o wielkości ok. 6x10 cm.
Mięso drobno kroimy, ser ścieramy na tarce, natkę siekamy, a z białek ubijamy pianę.
Wszystkie te składniki łączymy ze sobą i mieszamy.
Każdy prostokąt ciasta, po nałożeniu nadzienia, składamy na pół i mocno zlepiamy na brzegach.
Tak przygotowane kieszonki układamy na blasze posmarowanej masłem.
Żółtko mieszamy z mlekiem skondensowanym i smarujemy każdą z kieszonek uważając, by nie zmoczyć samych brzegów, dzięki temu kieszonki lepiej się upieką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez ok. 15 minut.
Jak podawać?
Podajemy na ciepło lub zimno.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 22 zł |