Prosty pomysł na piersi z kurczaka. Orzechów nerkowca używa się w azjatyckiej kuchni dosyć często. Czasem się je miksuje, by stanowiły bazę do sosu, ale tym razem proponuję usmażyć je razem z kurczakiem. Dodatek dostępnego niemal wszędzie sosu chili słodko-pikantnego oraz sosu sojowego nada potrawie prawdziwie orientalnego smaku . Orzechy zmiękną i będą smakować wybornie.
Składniki:
2 piersi z kurczaka,
4 ząbki czosnku,
1 szklanka orzechów nerkowca,
4 łyżki oleju,
1 cebula,
4 łyżki sosu chili słodko-pikantnego,
2 łyżki sosu sojowego,
½ łyżeczki cukru,
szczypta soli,
4 łyżki wody.
Jak przyrządzić?
Cebulę kroimy na ćwiartki, czosnek przeciskamy przez praskę.
Mięso myjemy i kroimy w kostkę.
Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę z czosnkiem, po 2 minutach dodajemy orzechy, mięso i sos chili.
Dusimy 10 minut, wlewamy sos sojowy, wodę, dodajemy cukier, lekko solimy.
Po 5 minutach mieszania danie jest gotowe.
Jak podawać?
Podajemy z ryżem.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |