Wiele dzieci nie lubi jeść rybnych dań. My też czasem wolimy szybkiego burgera niż rybę z pieca. Wcześniej przygotowane posłużą dłuższą chwilę. Można je zjeść na gorąco, z frytkami lub w bułce, ale także na zimno, z majonezem i sałatą. Jeśli mamy akurat sporo determinacji, to możemy kupić całą rybę i samodzielnie zdjąć z niej mięso, ale najprościej kupić płaty i, co najwyżej, pokusić się o samodzielne zdjęcie skóry. Samo przygotowanie tych delikatnych kotlecików zajmuje niewiele czasu.
Składniki:
60 dag surowego łososia,
½ pęczka zielonej pietruszki,
1 jajo,
2 łyżki soku z cytryny,
sól i pieprz,
3 łyżki oliwy.
Jak przyrządzić?
Rybę myjemy, pozbawiamy skóry, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem.
Siekamy na drobne kawałeczki i przekładamy do miski.
Dodajemy jajo, i posiekaną zieloną pietruszkę, mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej kotleciki, po 2 minuty z każdej strony.
Jak podawać?
Podajemy z sałatą w towarzystwie bułek do hamburgerów lub z frytkami.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |