Góralskie jedzenie bywa ciężkie i kaloryczne. Nic jednak nie zastąpi faszerowanych gruli, gdy plucha na dworze, a w lodówce króluje boczek i cebula. Dobre, kaloryczne jedzenie za niewielkie pieniądze warte jest polecenia wszystkim góralom i ceprom. Uproszczony bigos z dodatkiem jajek na twardo to wspaniałe zestawienie, rzadko spotykane. Choć przygotowanie potrawy trwa do godziny, to efekt jest satysfakcjonujący. Powstaje danie za 3 zł na osobę i wszyscy są najedzeni.
Składniki:
1 kg ziemniaków,
4 jajka,
20 dag boczku wędzonego,
50 dag kapusty kiszonej,
1 cebula,
2 łyżki masła,
6 łyżek mleka,
sól i pieprz,
szczypiorek.
Jak przyrządzić?
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w dużą kostkę.
Boczek pokrojony w cienkie plastry zrumieniamy na patelni.
Boczek i cebulę pokrojoną w talarki dodajemy do kapusty kiszonej i dusimy na małym ogniu ok. 30 minut.
Doprawiamy solą i pieprzem tuż przed końcem gotowania.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach na pół miękko (ok. 15 minut).
Po ugotowaniu studzimy, i obieramy.
Odkrawamy wierzchy ziemniaków, wydrążamy je i napełniamy kapustą wymieszaną z jajkiem na twardo.
Przykrywamy ziemniaki wieczkami, wstawiamy do żaroodpornego naczynia, polewamy roztopionym masłem i mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na ok. 15 minut.
Jak podawać?
Podajemy jako osobne danie, możemy posypać posiekanym szczypiorkiem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |