Zupa z porów z białą kiełbasą

Przepis kulinarny
Zupa z porów z białą kiełbasą Zobacz 5 zdjęć

Dobra świąteczna odmiana dla miłośników białej kiełbasy. Duża dawka pora i obecność innych warzyw sprawi, że zupa będzie zdrowa, a wkładka z białej kiełbasy zapewni odpowiedni poziom smaku i kalorii. Zestawienie składników jest naprawdę udane, bo ostrość porów bardzo pasuje do białej kiełbasy. Namawiam więc, by wasz stół wielkanocny pomieścił i tę potrawę.

Składniki:

1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki),
250 dag surowej białej kiełbasy,
2 pory,
1 marchewka,
mały kawałek selera,
1 cebula,
20 dag ziemniaków,
½ pęczka natki pietruszki,
¼ szklanki śmietany,
3 łyżki oliwy,
sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Kiełbasę wkładamy do wrzącego bulionu i gotujemy 10 minut.

Po tym czasie wyjmujemy ją i odkładamy do ostygnięcia.

Cebulę i pora kroimy w cienkie plasterki, a marchewkę i selera ścieramy na tarce.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy.

Smażymy na niej warzywa przez kilka minut, stale mieszając, a następnie przekładamy warzywa do bulionu.

Niech się gotują na małym ogniu.

Na tej samej patelni rozgrzewamy ostatnią łyżkę oliwy i obsmażamy na niej kiełbasę pokrojoną w kawałki.

Ją także dodajemy do zupy.

Całość gotujemy ok. 20 minut.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

Dodajemy do zupy i gotujemy kolejne 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Doprawiamy solą i pieprzem, zabielamy śmietaną, posypujemy zieloną pietruszką.

Jak podawać?

Podajemy z grzankami.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt25 zł

Zupa z porów z białą kiełbasą: Podobne przepisy

Zupa z porów z białą kiełbasą: wypróbuj również

Powiązane Tematy