Dobra świąteczna odmiana dla miłośników białej kiełbasy. Duża dawka pora i obecność innych warzyw sprawi, że zupa będzie zdrowa, a wkładka z białej kiełbasy zapewni odpowiedni poziom smaku i kalorii. Zestawienie składników jest naprawdę udane, bo ostrość porów bardzo pasuje do białej kiełbasy. Namawiam więc, by wasz stół wielkanocny pomieścił i tę potrawę.
Składniki:
1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki),
250 dag surowej białej kiełbasy,
2 pory,
1 marchewka,
mały kawałek selera,
1 cebula,
20 dag ziemniaków,
½ pęczka natki pietruszki,
¼ szklanki śmietany,
3 łyżki oliwy,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Kiełbasę wkładamy do wrzącego bulionu i gotujemy 10 minut.
Po tym czasie wyjmujemy ją i odkładamy do ostygnięcia.
Cebulę i pora kroimy w cienkie plasterki, a marchewkę i selera ścieramy na tarce.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy.
Smażymy na niej warzywa przez kilka minut, stale mieszając, a następnie przekładamy warzywa do bulionu.
Niech się gotują na małym ogniu.
Na tej samej patelni rozgrzewamy ostatnią łyżkę oliwy i obsmażamy na niej kiełbasę pokrojoną w kawałki.
Ją także dodajemy do zupy.
Całość gotujemy ok. 20 minut.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Dodajemy do zupy i gotujemy kolejne 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Doprawiamy solą i pieprzem, zabielamy śmietaną, posypujemy zieloną pietruszką.
Jak podawać?
Podajemy z grzankami.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |