Wielkanoc - pięknie przystrojone stoły, kolorowe jajka, pieczone mięsa, swojskie wędliny. Do tak ciężkostrawnego jedzenia konieczne są potrawy lekkie i delikatne, dlatego na stole wielkanocnym nie może zabraknąć sałatek. Połączenie ryby, jajek, warzyw i owoców to kalejdoskop smaków od łagodnych i delikatnych po te bardziej wyraziste. Kolorowa sałatka z wędzonego łososia pasuje na świąteczny stół.
Składniki:
miks sałat,
100 g wędzonego łososia,
papryka,
100 g czarnych oliwek,
3 jajka na twardo,
2 mandarynki,
100 g pomidorów koktajlowych,
3 łyżki oliwy z oliwek,
łyżka musztardy z ziarenkami gorczycy,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Dwa jajka pokroić w grubą kostkę, łososia i paprykę w paseczki.
Czarne oliwki przekroić na pół, mandarynki obrać ze skóry i usunąć cienkie błonki.
Pomidory koktajlowe przekroić na pół.
Wszystkie składniki połączyć z sałatą.
Oliwę z oliwek wymieszać z musztardą, przyprawić solą i pieprzem.
Tak przygotowanym sosem polać sałatkę i delikatnie wymieszać.
Wierzch udekorować jajkiem przekrojonym na 4 części.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 23 zł |