Przepis na kulki rybne z dodatkiem warzyw na zimno jest azjatyckim odpowiednikiem naszej ryby po grecku. Można jeść je na ciepło, od razu po przygotowaniu, lub odstawić do wystygnięcia i podawać jako zimną przekąskę. Nieco zaskakujący dla polskiego podniebienia jest smak zimnych warzyw usmażonych z dodatkiem oleju sezamowego i innych składników orientalnej kuchni. Łatwo jednak polubić tę formę podawania warzyw jako chrupiącego dodatku do równie egzotycznych w smaku kulek z drobno posiekanego mięsa z morskiej ryby.
Składniki:
50 dag dorsza,
kilka łodyżek trawy cytrynowej,
kilka gałązek zielonej pietruszki,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
2 białka,
opakowanie makaronu ryżowego,
½ litra oleju,
garść zielonej fasolki,
2 kolorowe papryki,
2 papryczki chili,
5 marchewek,
½ pęczka szczypiorku,
2 dag świeżego imbiru,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki oleju sezamowego,
1 łyżka słodko-kwaśnego sosu chili,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Rybę płuczemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę.
Trawę cytrynową i natkę pietruszki siekamy bardzo drobno i dodajemy do mięsa.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Masę dokładnie mieszamy i lepimy z niej kulki.
Na 3 talerzykach przygotowujemy panierkę.
Na jednym białko zmieszane z 1 łyżką wody, na kolejnym pokruszony makaron ryżowy, a na trzecim mąkę ziemniaczaną.
Kulki obtaczamy po kolei, w mące, białku i makaronie.
Smażymy w głębokim oleju ze wszystkich stron.
Osączamy na papierowym ręczniku i studzimy.
Warzywa myjemy, oczyszczamy i kroimy: marchewkę w słupki, paprykę w drobne paski, fasolkę na mniejsze kawałki, papryczki chili w cieniutkie paseczki. Imbir ścieramy na drobnej tarce, szczypior siekamy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i olej sezamowy.
Najpierw wkładamy imbir, mieszamy i od razu wkładamy fasolkę, paprykę i papryczki.
Smażymy 10 minut stale mieszając.
Dodajemy szczypiorek i smażymy jeszcze 3 minuty.
Dodajemy sos sojowy i sos chili.
Mieszamy i studzimy.
Jak podawać?
Podajemy na zimno wraz z kulkami rybnymi.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 35 zł |