Gdy pojawiają się pierwsze upalne dni, nic nas nie zatrzyma w drodze po lody do najbliższego spożywczaka. Jeśli jednak lubimy się choć trochę, powinniśmy czasem przygotować ten smakołyk w domu, z prawdziwych składników. Lody w wersji sorbetowej nie wymagają specjalnego wysiłku i na pewno nie zawierają tyle chemii czy cukru, co kupne. Sorbet można przygotować ze wszystkich niemal owoców. Kiwi jest pyszną bazą do takich lodów, ale truskawki, ananas, ciemne winogrona są równie pyszne.
Składniki:
60 dag kiwi,
1/3 szklanki cukru,
2 białka,
1 łyżeczka soku z cytryny,
200 ml wody.
Jak przyrządzić?
W niedużym rondelku podgrzewamy wodę z cukrem, a gdy się zagotuje, zmniejszamy płomień i gotujemy przez 5 minut, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Kiwi myjemy i obieramy.
Jeden owoc pozostawiamy do ozdobienia pucharków, resztę miksujemy.
Do rozdrobnionych owoców wlewamy ostudzoną wodę z cukrem i mieszamy.
Białka wyjmujemy z lodówki tuż przed zrobieniem piany.
Miksujemy do czasu, gdy białko będzie sztywne.
Delikatnie je wtedy mieszamy z masą owocową i wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Jak podawać?
Sorbet podajemy w pucharkach ozdobionych plastrami kiwi.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |