Rabarbar kojarzy nam się przede wszystkim z kompotem. A nie powinien. Po upieczeniu nabiera cennych właściwości, jest oczyszczający, zawiera dużo witamin i składników odżywczych. Na surowo jest cierpki i kwaśny, a w cieście po prostu pyszny. Tarta z rabarbarem i delikatnym serkiem jest aromatyczna, wytrawna, orzeźwiająca, doskonała na obecną porę.
Składniki:
Ciasto:
szklanka mąki,
pół kostki masła,
żółtko,
2 łyżki cukru,
pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Nadzienie:
70 dag rabarbaru,
szklanka syropu malinowego,
łyżka cukru,
20 dag chudego, białego sera,
łyżka cukru waniliowego,
kopiasta łyżka cukru,
3 łyżki śmietany kremówki.
Kruszonka:
¾ szklanki mąki,
pół kostki masła,
pół szklanki cukru.
Jak przyrządzić?
Mąkę posiekać z masłem.
Dodać cukier, żółtko, śmietanę, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto.
Wstawić do lodówki na pół godziny.
Rabarbar obrać z włókien, pokroić, posypać łyżką cukru i zalać syropem malinowym.
Odstawić na pół godziny.
Ser zmiksować z cukrami i śmietaną.
Ciasto rozwałkować na okrągły placek.
Wyłożyć nim formę na tartę, nakłuć widelcem w kilku miejscach.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, 8 minut.
Tartę posmarować serkiem, następnie ułożyć rabarbar odsączony z soku malinowego.
Z mąki, masła i cukru zrobić kruszonkę, zagniatając ciasto, aż powstaną grudki.
Posypać nią tartę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 19 zł |