Rabarbar o słodko- kwaśnym smaku to warzywo, ale w kuchni traktowany jest jak owoc i często używany do deserów i ciast. Dodany do babeczek przełamuje słodycz ciasta i dzięki temu mają one orzeźwiający smak, są delikatne, pulchne i intensywnie roznoszą zapach rabarbaru po całym domu. Nie wymagają dużego nakładu pracy i niezwykłych kulinarnych umiejętności. Babeczki po prostu udają się każdemu.
Składniki:
2 szklanki mąki,
70 dag rabarbaru,
2 jajka,
szklanka mleka,
pół szklanki cukru,
łyżka cukru waniliowego,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1,3 szklanki oleju,
cukier puder do posypania.
Jak przyrządzić?
Rabarbar umyć, obrać z włókien i pokroić na kawałki.
Posypać łyżką cukru i odstawić na 20 minut.
Mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia połączyć z jajkami, mlekiem i olejem.
Wymieszać niezbyt dokładnie.
Silikonowe foremki napełnić ciastem do 2/3 wysokości i na wierzchu ułożyć rabarbar, lekko docisnąć.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około pół godziny.
Można posypać cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 13 zł |