Krokiety z kurkami - Przepis

Przepis kulinarny
Krokiety z kurkami Zobacz 7 zdjęć

Lipiec to sezon na kurki. Lubimy je zbierać, bo dzięki swej charakterystycznej żółtej barwie z daleka widoczne są w ściółce. Dobrze znoszą transport, mają przyjemny aromat. Można je przetwarzać na wiele sposobów. Dziś proponuję danie główne - krokiety z farszem z kurek, do czerwonego barszczu.

Składniki:

Ciasto:

szklanka mąki pszennej,
¾ szklanki mleka,
½ szklanki wody,
2 jaja,
szczypta soli.

Farsz:

25 dag kurek,
2 cebule,
pęczek natki pietruszki,
łyżka masła,
jajo,
łyżka bułki tartej,
sól,
pieprz.

Do smażenia:

jajo,
2 łyżki bułki,
olej.

Jak przyrządzić?

Mąkę, mleko, wodę, jajka i szczyptę soli wymieszać i zmiksować na gładką masę.

Patelnię posmarować olejem, rozgrzać i smażyć cienkie naleśniki.

Masło rozgrzać na patelni i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę.

Dodać drobno pokrojone kurki i smażyć, aż lekko się zarumienią.

Następnie dodać pokrojoną natkę, przyprawić solą i pieprzem.

Farsz odstawić do przestudzenia.

Do farszu dodać jajko i łyżkę bułki tartej i dokładnie wymieszać.

Na naleśniki nakładać farsz, zwijać, panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Smażyć na złoty kolor z obu stron.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt25 zł

Krokiety z kurkami: Podobne przepisy

Krokiety z kurkami: wypróbuj również

Powiązane Tematy