Lipiec to sezon na kurki. Lubimy je zbierać, bo dzięki swej charakterystycznej żółtej barwie z daleka widoczne są w ściółce. Dobrze znoszą transport, mają przyjemny aromat. Można je przetwarzać na wiele sposobów. Dziś proponuję danie główne - krokiety z farszem z kurek, do czerwonego barszczu.
Składniki:
Ciasto:
szklanka mąki pszennej,
¾ szklanki mleka,
½ szklanki wody,
2 jaja,
szczypta soli.
Farsz:
25 dag kurek,
2 cebule,
pęczek natki pietruszki,
łyżka masła,
jajo,
łyżka bułki tartej,
sól,
pieprz.
Do smażenia:
jajo,
2 łyżki bułki,
olej.
Jak przyrządzić?
Mąkę, mleko, wodę, jajka i szczyptę soli wymieszać i zmiksować na gładką masę.
Patelnię posmarować olejem, rozgrzać i smażyć cienkie naleśniki.
Masło rozgrzać na patelni i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę.
Dodać drobno pokrojone kurki i smażyć, aż lekko się zarumienią.
Następnie dodać pokrojoną natkę, przyprawić solą i pieprzem.
Farsz odstawić do przestudzenia.
Do farszu dodać jajko i łyżkę bułki tartej i dokładnie wymieszać.
Na naleśniki nakładać farsz, zwijać, panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |