Plastry bakłażana zapieczone z kozim serem to smaczna przystawka lub danie wegetariańskie. Można z bakłażanem zapiekać przeróżne sery w towarzystwie pomidorów. Jednak to właśnie twardy kozi ser nadaje bakłażanowi odpowiedni charakter. Teraz, gdy wszystkie składniki wybornego dania są najtańsze, warto pochylić się nad tym przepisem.
Składniki:
2 bakłażany,
20 dag twardego koziego sera,
4 pomidory,
garść listków świeżej bazylii,
10 ml oliwy,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Bakłażany myjemy i kroimy wzdłuż, na plastry.
Na patelni podgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy na niej plastry przez 1 min. z każdej strony.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
Plastry bakłażana układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze.
Ser kroimy na plastry i kładziemy na bakłażanie.
Pomidory myjemy, kroimy na plasterki i układamy na serze.
Posypujemy solą i pieprzem oraz posiekanymi listkami bazylii.
Pieczemy około 15 minut.
Jak podawać?
Podajemy z pieczywem.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |