Warzywa w cieście po chińsku

Przepis kulinarny
Warzywa w cieście po chińsku

Dobra przekąska lub wegetariańskie danie na chłodne jesienne wieczory. Przyprawa pięciu smaków, dostępna niemal w każdym sklepie, i specjalnie przyrządzone ciasto uczynią z codziennych warzyw orientalną przyjemność. Brukselka, brokuły i kalafior lekko podgotowane, a następnie smażone w aromatycznym cieście, mają szansę stać się przysmakiem także dla wybrednych.

Składniki:

20 dag brokułów,
20 dag kalafiora,
20 dag brukselki,
2 łyżki miodu,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki octu jabłkowego,
1 łyżeczka przyprawy pięciu smaków,
sól,
pieprz.

Ciasto:

20 dag mąki pszennej,
1 i 1/2 szklanki białego wina,
2 jajka,
1łyżka skórki startej z cytryny,
szczypta soli.

1 szklanka oleju,
ręcznik papierowy.

Jak przyrządzić?

Poprzedniego dnia warzywa dokładnie myjemy, oczyszczamy, kalafior i brokuły dzielimy na różyczki.

Wkładamy do garnuszka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 2 minuty.

Odcedzamy, wkładamy do miski.

Dodajemy do nich miód, sos sojowy i ocet oraz przyprawę pięciu smaków, sól i pieprz.

Mieszamy.

Macerujemy warzywa przez noc.

Następnego dnia szykujemy ciasto.

Mąkę mieszamy z białym winem, żółtkami, skórką z cytryny i solą.

Białko ubijamy na sztywno i łączymy z resztą ciasta.

Warzywa moczymy w cieście i smażymy na oleju na złoty kolor.

Po zdjęciu z patelni odsączamy na ręczniku papierowym.

Jak podawać?

Podajemy z sosem sojowym i innymi orientalnymi sosami.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt15 zł

Warzywa w cieście po chińsku: Podobne przepisy

Warzywa w cieście po chińsku: wypróbuj również

Powiązane Tematy