Dobra przekąska lub wegetariańskie danie na chłodne jesienne wieczory. Przyprawa pięciu smaków, dostępna niemal w każdym sklepie, i specjalnie przyrządzone ciasto uczynią z codziennych warzyw orientalną przyjemność. Brukselka, brokuły i kalafior lekko podgotowane, a następnie smażone w aromatycznym cieście, mają szansę stać się przysmakiem także dla wybrednych.
Składniki:
20 dag brokułów,
20 dag kalafiora,
20 dag brukselki,
2 łyżki miodu,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki octu jabłkowego,
1 łyżeczka przyprawy pięciu smaków,
sól,
pieprz.
Ciasto:
20 dag mąki pszennej,
1 i 1/2 szklanki białego wina,
2 jajka,
1łyżka skórki startej z cytryny,
szczypta soli.
1 szklanka oleju,
ręcznik papierowy.
Jak przyrządzić?
Poprzedniego dnia warzywa dokładnie myjemy, oczyszczamy, kalafior i brokuły dzielimy na różyczki.
Wkładamy do garnuszka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 2 minuty.
Odcedzamy, wkładamy do miski.
Dodajemy do nich miód, sos sojowy i ocet oraz przyprawę pięciu smaków, sól i pieprz.
Mieszamy.
Macerujemy warzywa przez noc.
Następnego dnia szykujemy ciasto.
Mąkę mieszamy z białym winem, żółtkami, skórką z cytryny i solą.
Białko ubijamy na sztywno i łączymy z resztą ciasta.
Warzywa moczymy w cieście i smażymy na oleju na złoty kolor.
Po zdjęciu z patelni odsączamy na ręczniku papierowym.
Jak podawać?
Podajemy z sosem sojowym i innymi orientalnymi sosami.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |