Najprostsze ciasto owocowe

... Masz ochotę na domowe ciasto, ale jesteś zupełnym beztalenciem jeśli chodzi o pieczenie? Nie martw się, są przepisy, z którymi poradzi sobie nawet dziecko. Najprostsze ciasto owocowe jest tego najlepszym przykładem. Wkład pracy minimalny, ...

dawno temu

Ciasto budyniowe

... gotowych wypieków jest na pewno zdecydowanie łatwiejsze i nie pochłania nam czasu, jednakże nie mamy podczas niego żadnej satysfakcji oraz wspaniałego aromatu towarzyszącego pieczeniu ciast. Oprócz ... tego nie mamy pojęcia, co się znajduje w ...

dawno temu

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

... Niektórymi darami natury dzięki umiejętnemu przechowywaniu możemy cieszyć się przez cały rok. Jednak istnieje dość szeroka grupa owoców i warzyw, które występują w świeżej postaci tylko sezonowo ... koperku, powinniśmy pomyśleć o tym, jak ...

dawno temu

Ciasto shrek

... cukierków, ciast i ciasteczek. W zależności od tego, co jeszcze przed chwilą znajdowało się na naszym talerzu możemy wybierać spośród propozycji mniej lub bardziej słodkich. Niestety pieczenie ciast ... nim, nawet nie bardzo wiedząc, jak się ...

dawno temu

Ciasto drożdżowe z kruszonką

... jest ze słonymi przystawkami. Jednym z bardziej udanych zestawień jest połączenie ciasta upieczonego na drożdżach ze szklanką mleka. To właśnie ono często jest przekąską, która w kilka sekund potrafi poprawić ... się na zakupy do pobliskiej ...

dawno temu

Ciasto marchewkowe doda nam energii

... Cóż może być lepszego na letni wieczór, niż ciasto z dodatkiem świeżo startej marchwi? Na pewno poprawi nam humor i rozwiąże języki. Zwłaszcza jeśli wspomożemy się kieliszeczkiem wina. Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale gdy skosztujecie ...

dawno temu

Ciasto blok

... i właściwości czekolady. Jednym z nich jest ciasto blok. Za jego wykonaniem przemawia dodatkowo fakt, że robiąc je, nie jesteśmy zmuszone do włączania kapryśnego piekarnika. Zobacz, jak zrobić ciasto blok, a także, jakie inne ciasta bez ...

dawno temu

Jak gotować warzywa?

... Gotowane warzywa nie muszą stracić wszystkich wartości odżywczych. Trzeba tylko znać kilka kilka prostych sztuczek, które pozwolą zachować witaminy i wydobyć pysznych smak. Jak gotować warzywa? W książce kucharskiej babci znalazłam kilka ...

dawno temu

Dodatki do ciast

...   Szarlotka, sernik czy zwyczajne drożdżowe. Do każdego z tych rodzajów ciast przydałoby się coś, co nadałoby im oryginalnego smaku. Tylko jak wybrać takie dodatki, by zaznać kulinarnej rozkoszy podniebienia, degustując cukierniczy wypiek? ... ...

dawno temu

Chińska dietetyka

... Tradycyjna medycyna chińska opiera się na założeniu, że najważniejsze jest utrzymanie organizmu w zdrowiu. Łączy ona w sobie akupunkturę, farmakopeę, masaż tui na, tai chi, qigong oraz dietetykę, która w przewlekłych chorobach zastępuje leczenie ...

dawno temu

Ciasto półfrancuskie

... . Dzięki temu niektóre oczywiste dla zawodowych kucharzy rzeczy staną się dla nas jasne. Dlatego też, zanim zdecydujesz się na zrobienie ciasta półfrancuskiego, powinnaś dowiedzieć się więcej ... nie tylko na temat jego przyrządzania, lecz ...

dawno temu

Warzywa dla dzieci

... kolejności otrzymują owoce i wybrane warzywa, które są bogatym źródłem witamin i wartościowych składników mineralnych. Istotne jest zatem, by już od najmłodszych lat zachęcać dziecko do spożywania warzyw, by mogły one towarzyszyć dzieciom w ich ...

dawno temu

Ciasto cytrynowe

... dań znanych i lubianych. Przykładem tego typu potrawy jest ciasto cytrynowe. Zobacz, w jaki sposób się je przyrządza, a także poznaj pomysły na inne domowe ciasta. ... dań znanych i lubianych. Przykładem tego typu potrawy jest ciasto cytrynowe. ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść warzywa strączkowe?

... W przeszłości były podstawą żywienia całych narodów. Obecnie po warzywa strączkowe sięgamy dosyć rzadko, a to błąd. Dlaczego warto jeść warzywa strączkowe? ... W przeszłości były podstawą żywienia całych narodów. Obecnie po warzywa strączkowe ...

dawno temu

Pieczone warzywa

... jak największej ilości warzyw. Ich jedzenie wcale nie musi być nudne i ograniczać się do tego, że gotujemy je z dodatkiem soli albo ewentualnie spożywamy surowe. Zobacz, w jaki sposób można jeść warzywa, jakie mogą wyniknąć z tego korzyści, a ...

dawno temu

Warzywa strączkowe

... Każdy, kto choć trochę interesował się zdrowym odżywianiem i starał się zbilansować swoją dietę, spotkał się z nakazem jedzenia dużej ilości warzyw. Jedzenie tych roślin nie zawsze kojarzy ... się nam jednak z przyjemnością. Samo wspomnienie dań ...

dawno temu

Jak przekonać dziecko do jedzenia warzyw

... Dzieci nie znoszą warzyw i zawsze zostawiają je na talerzu. Argument, że warzywa są zdrowe i wydłużają życie, to marna karta przetargowa dla np. czterolatka. Wyrabianie nawyku jedzenia warzyw ... to szczególnie karkołomne zadanie dla rodziców. ...

dawno temu

Ciasto bez jajek

... Zapach, konsystencja, kolor, smak – to główne cechy, za jakie najbardziej cenimy różnego rodzaju ciasta. I chociaż obecnie nie za bardzo mamy czas na to, by pozwolić sobie na cotygodniowe robienie ... wypieków, to zdarzają się sytuacje, w ...

dawno temu

Ciasto kawowe

... , jest ciasto kawowe. Łączy ono wszystko to, co w ziarnach kawy najlepsze – aromat, wyśmienity smak i niepowtarzalny kolor. Nie czekaj i już teraz poznaj sprawdzony przepis na ciasto kawowe. ... , jest ciasto kawowe. Łączy ono wszystko to, co w ...

dawno temu

Ciasto biszkoptowe

... dla początkującego kucharza niż samodzielnie wypieczone ciasto, którego aromat rozprzestrzenia się po całym domu. Odpowiedni przepis może sprawić, że z łatwością otrzymasz ogrom komplementów od swoich ... domowników. Jednym z najczęściej ...

dawno temu

Kaczka z warzywami

... Kaczka z warzywami to danie, które przygotujesz dosyć sprawnie. Jest doskonałe dla osób, które przepadają za mięsem. Kaczkę musisz wprawdzie usmażyć, ale warzywa możesz przygotować bardzo zdrowo na przykład w parowarze, dzięki czemu potrawa ...

dawno temu

Pokochaj zielone warzywa

...   Niektóre z warzyw mogą nas odrzucać – wyglądem, zapachem lub smakiem. Do takich warzyw zaliczają się między innymi brokuły, brukselka, groszek nieraz nawet kalafior. Warto jednak je polubić i często jeść, bo dostarczają organizmowi dużo ...

dawno temu

Warzywa pod beszamelem - smaczne i zdrowe

... Zimą musisz dbać o dostarczanie ciału jak największej ilości witamin. Wprawdzie dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony, ale mrożonych mamy pod dostatkiem. Jeśli zastanawiasz się co można z nimi ... zrobić, to wypróbuj przepis na warzywa pod ...

dawno temu

Jak zrobić ciasto porzeczkowe?

... Twoje koleżanki pieką ciasto z jabłkami, wiśniami, truskawkami, ale chyba nigdy nie używały porzeczek. Bądź oryginalna i przygotuj na wasze spotkanie deser z tymi właśnie owocami. Jak zrobić ciasto porzeczkowe? To bardzo proste. Jeśli uda ci się ...

+ Pokaż więcej