Dobrze upieczony kawałek mięsa z aromatycznymi przyprawami chętnie zjemy nie tylko na ciepło w porze obiadowej, ale i na zimno z ulubionymi sosami i pieczywem. Polecamy biodrówkę przyprawioną czosnkiem, polaną miodem i czerwonym winem. Soczysta pieczeń z chrupiącą skórką pieczona jest z warzywami, zyskuje wtedy na smaku, a same warzywa nasączone sosem z pieczeni są po prostu znakomite.
Składniki:
1kg wieprzowego mięsa, biodrówki,
5 marchewek,
3 cebule,
4 ząbki czosnku,
3 łyżki miodu,
100g czerwonego wina,
łyżka majeranku,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Umyte mięso osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć solą, pieprzem i majerankiem.
Obrać czosnek, drobno pokroić i obsypać nim mięso.
Biodrówkę odstawić do lodówki na około godzinę.
Marchewki obrać i pokroić na większe kawałki, cebulę na ćwiartki.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.
Następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego, polać miodem, winem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 50 minut.
Po tym czasie biodrówkę obłożyć marchewkami i cebulą i piec jeszcze 30 minut.
Jak podawać?
Mięso podawać na ciepło razem z upieczonymi warzywami i trójkolorowym ryżem.
Można też dodać swoje ulubione warzywa np. fasolę szparagową.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 27 zł |